Krátící se dny není podle Světelských třeba očekávat se smutkem, i příroda si musí odpočinout. Akce typu Vítání podzimu a druhá, konající se před půl rokem pod názvem Vítání jara, jsou součástí programu Společná setkávání.

Jde o aktivity podporující zdravý životní styl, udržování tradic a propagaci lidových řemesel. Podzim přivítali ve Světlé jak jinak, než v zámeckém parku. Po celý den si mohli návštěvníci vybírat z bohatého programu, který zahrnoval trhy řemesel, pochod naučnou stezkou s vědomostním kvízem i ochutnávku zdravé výživy z produkce mléčné farmy Netín.

Měřil se tlak, také cholesterol

Odpoledne pobavily návštěvníky tanečnice zumby nebo Vilémovské boubelky ve vysočinských lidových krojích. Snad největší zájem byl o měření cholesterolu, cukru a krevního tlaku, který zajistily členky Českého červeného kříže Kutná Hora.

„Já mám potíže s cholesterolem už od mládí, a tak se musím hlídat," prozradila například paní Zdena, proč se nechala od sestřiček vyšetřit. „Největší zájem o svoje zdraví měli návštěvníci středního věku od třicítky až do důchodu. Mladé hladina cholesterolu nebo vysoký krevní tlak moc nezajímá nebo nad tím nepřemýšlejí," konstatovala Markéta Sobotová.

Po Stezce Trčků z Lípy se vydalo  asi sedmdesát nejmenších návštěvníků. Podle Marie Svobodové ze světelského Českého svazu žen, se pořadatelé rozhodli odpustit dětem, s ohledem na nízký věk,  některé náročnější soutěžní otázky a nechali je, ať se baví při dovednostních či výtvarných soutěžích. Nechyběl ani šachový „rychlokurz", který podle zkušené odbornice na „královskou hru" Renaty Brožové naučí pohybovat se po šachovnici úplně každého.

„Jde o velmi jednoduchou metodu, která naučí děti v první řadě, jak se figurky po šachovnici pohybují, co je to šach a mat, učíme je to formou hry, tak si to nejsnadněji zapamatují i předškoláci," vysvětlila Renata, která se šachům věnuje prakticky celý život. Akce Vítání podzimu a Vítání jara má ve Světlé na starost neformální skupina nadšenců z řad místních spolků a organizací, vše zaštiťuje světelská radnice, odbor majetku, investic a regionálního rozvoje.

Zpočátku se zdálo, že zájem ze strany pěstitelů a podnikatelů nebude velký, protože Světlá je známá především svou poutí, takže se pořadatelé musí věnovat hlavně propagaci, ale akce v parku se konají už druhým rokem. Městu Světlá se tak podařilo vytvořit hezkou  a zajímavou tradici.