„Kraj Vysočina udělí letos již pošesté cenu s názvem Cena Kraje Vysočina za nejkrásnější knihu Vysočiny. Cena je určena knihám, které jsou s Krajem Vysočina spjaté obsahově a tematicky. Není podmínkou, aby jejich nakladatelé, či autoři, měli sídlo v Kraji Vysočina. Cena je dotována částkou 60 tisíc korun, polovinu získá autor a polovinu nakladatel,“ sdělila knihovnice Miroslava Dobrovolná.

Pokud tedy regionální autoři či nakladatelé již od září 2016 vydali, popřípadě mají v plánu do 20. září 2017 vydat knihu tematicky se vážící k Vysočině, nabízí se jim možnost tuto knihu do soutěže přihlásit. „Jejich knihy mohou být oceněny dokonce hned dvakrát – cenou Kraje Vysočina a také cenou čtenářů knihovny a posluchačů Českého rozhlasu Region. Český rozhlas Region věnuje výherci propagaci ve vysílání formou rozhovoru, hlasující budou odměněni vstupenkami na veletrh,“ zdůraznila Dobrovolná.

Do Havlíčkova Brodu se sjeli významní novináři. Po osmnácté se zde předávaly novinářské ceny K.H. Borovského a dvě Novinářské křepelky pro novináře do 33 let.  Na snímku je vítězka Kateřina Šafaříková.
Novinářskou cenu Karla Havlíčka Borovského získala zpravodajka Šafaříková

Prostřednictvím soutěže tedy mají autoři i nakladatelé velkou příležitost propagovat právě své nakladatelství. „Informace o přihlášených knihách totiž budou vyvěšeny na webových stránkách Krajské knihovny Vysočiny, bude o nich informováno ve vysílání Českého rozhlasu Region a čtenáři či posluchači budou moci svým hlasováním vybrat tu, která je nejvíc zaujme,“ upřesnila Dobrovolná.

Tak jako v předchozích letech, bude město Havlíčkův Brod udělovat cenu za nejkrásnější knihu veletrhu, do této kategorie budou zahrnuty jak knihy beletristické, tak populárně naučné a naučné (fiction i non-fiction). Tiskárny Havlíčkův Brod udělí cenu za nejkrásnější dětskou knihu. Knihy k ocenění bude vybírat porota, složená z pracovníků kulturních subjektů působících v Kraji Vysočina.

Jak připomněla Dobrovolná, zájemci o přihlášení do soutěže mohou knihy zasílat ve dvou exemplářích do 20. září 2017 na adresu Krajská knihovna Vysočiny, Miroslava Dobrovolná, Havlíčkovo nám. 87, 580 01 Havlíčkův Brod. Více informací se dozvědí na e-mailu dobrovolna@kkvysociny.cz a telefonu 569 400 494.

Podle starosty Petra Kubáta by se měla dopravní obslužnost v obci výrazně zlepšit.
Jitkovem by měl jezdit v budoucnu autobus každé dvě hodiny

Ceny za nejkrásnější knihy 27. Podzimního knižního veletrhu budou vyhlášeny na slavnostním večeru v první den veletrhu v pátek 20. října 2017 ve 20 hodin v sále Staré radnice v Havlíčkově Brodě.

Například loni cenu Kraje Vysočina za nejkrásnější knihu Vysočiny získalo nakladatelství Galerie výtvarného umění v Havlíčkově Brodě a autor Aleš Veselý za  titul Příběhy brodských domů.

Cena čtenářů Krajské knihovny Vysočiny a posluchačů Českého rozhlasu Region putovala do nakladatelství Nezávislý podmelechovský spolek, za knihu Miloše Doležala Krok do tmavé noci.