Z Davle, kde se Sázava vlévá do Vltavy, se totiž ve středu 15. června pěšky vydal proti jejímu proudu. Do vytčeného cíle, jímž bylo prameniště Sázavy v lesích nad Karlovem nedaleko Velkého Dářka na Žďársku, doputoval po necelých devíti dnech a dvou stech dvaceti kilometrech na sklonku minulého týdne.

„Vybaven jen tím nejnutnějším jsem ušel denně pětadvacet až třicet kilometrů. Spal jsem buď pod širákem, nebo v turistických přístřešcích. Bylo to docela náročné, protože mi tentokrát nevyšlo počasí a zastihla mě nejedna prudká bouřka, krupobití, sesuvy půdy a další lahůdky s tím spojené," usmál se nadšený jednačtyřicetiletý milovník náročné turistiky, jízdy na kole či lyžování.

Slovo tentokrát je namístě, protože Jiří Panáček stejnou trasu, ovšem v doprovodu dalšího havlíčkoborovského turisty Františka Šorfa, šel i vloni. „Sázava je první řekou, kterou jsem prošel po celé její délce. Letos se ještě chystám na Berounku, tu půjdu sám, a s Františkem si dáme ještě moravskou řeku Křetínku," nastínil nejbližší turistické plány Panáček.

Za nejkrásnější a současně nejnáročnější úsek své cesty označil jednoznačně skalnaté a krkolomné pasáže Klementovy vyhlídky nedaleko Davle. „Celou cestu jsem si pochopitelně dokumentoval, v telefonu mám skoro tisícovku snímků. Na mnoha místech, ať už to byla Davle, Český Šternberk, Sázava či Sluneční zátoka, jsem se samozřejmě zastavil a doslova se kochal tou nádherou," pokračoval Panáček.

Pořízené snímky, stejně jako zážitky z více než týden trvajícího putování po březích Sázavy, si Jiří Panáček nechce nechat pro sebe.

„Přidám k tomu ještě Berounku a Křetínku a na podzim uspořádám v Hav-líčkově Borové takový, řekněme, raport o uskutečněných cestách. Uvažoval jsem o tom, že bych ho nabídl i v městech a obcích, jimiž jsem prošel, respektive v těch, kterými ještě projdu," řekl Panáček.

Republiku objel na kole za deset dnů

Není bez zajímavosti, že Jiří Panáček před patnácti lety objel na kole a za deset dnů celou Českou republiku. V roce 2012 prošel za tři dny Vysoké Tatry a předloni se zúčastnil sto šedesát kilometrů dlouhého pochodu Protivín – Vodňany – Havlíčkův Brod. „Tuto vzdálenost jsem ušel za dva a půl dne," pochlubil se Panáček.

Pokud zvládne i Berounku, jak avizoval, připíše si letos dalších sto čtyřicet kilometrů k dobru. V případě Křetínky, která protéká oblastmi okresů Svitavy a Blansko a v Letovicích se vlévá do Svitavy, ho čeká „skromných" devětadvacet kilometrů toku.