Policisté na Vysočině vloni pátrali po 571 dětech. „Z tohoto počtu šlo o 497 dětí, kterým byla nařízena ústavní výchova, nebo opustily azylové zařízení,“ komentovala policejní mluvčí Dana Čírtková. Z celkového čísla policie hledala 132 dětí mladších patnácti let.

Momentálně má policie na Vysočině v databázi pohřešovaných pětatřicet dětí. „Ve všech případech se jedná o děti s nařízenou ústavní výchovou,“ uvedla policejní mluvčí.

Zdroj: Youtube

Nejčastějším důvodem útěků dětí z domova bylo v loňském roce na Vysočině to, že se děti neuměly popasovat s vlastními problémy. Jako jediné řešení potom viděly právě útěk. „Většina těchto pátrání skončila šťastně a rodiče se se svými dětmi shledali,“ doplnila mluvčí.

V závažnějších případech potom policie pátrá po dětech, které řadí do skupiny Dítě v ohrožení. „Jedná se o děti mladší patnácti let, které se vzhledem ke svému věku můžou stát obětí nešťastné náhody, nemají přístup k potřebným lékům nebo jsou fyzicky či psychicky handicapovaní. Patří sem i děti, které se stanou obětí únosu,“ popsala Čírtková.

Řidič BMW se po vysočinské dálnici řítil rychlostí 222 km/h.
Šílená jízda po dálnici D1: řidič BMW na Vysočině výrazně překročil dvoustovku

Při takovém pátrání policie využívá i pomoc médií. Podle policie je však velice důležitý první kontakt mezi rodiči a policisty. „Policisté potřebují získat co nejrychleji přesné a hlavně pravdivé informace o dítěti, o jeho chování před tím než zmizelo, o všech jeho případných problémech, a to i v případě, že tyto informace nemusí být pro rodinu vždy příjemné,“ upozornila na možný zádrhel kriminalistka Jana Láterová. Právě zatajení některých pro rodiče nepříjemných okolností můžou být podle policie při pátrání po pohřešovaných dětech zásadní.

Databáze hledaných lidí na Vysočině je dostupná /ZDE/

Celosvětově si lidé v souvislosti s pohřešovanými dětmi připomínají takzvaný Pomněnkový den. Tento den je připomínkou pro všechny rodiče, kterým beze stopy zmizely jejich děti, připadá na 25. května.