Je pondělí ráno a policisté ze Světlé nad Sázavou a Ledče nad Sázavou právě do vody spouštějí novou loď, která jim slouží ke kontrole a zajištění bezpečnosti nad vodní nádrží Želivka. Ta zásobuje celou Prahu a další města pitnou vodou.

„Vodní nádrž Želivka a její okolí se nachází v ochranném pásmu prvního stupně, do kterého je přísný zákaz vstupu," říká policejní vedoucí oddělení Světlá nad Sázavou Roman Krecl a dodává, že policisté z Ledče nad Sázavou z toho důvodu provádějí na vodní nádrži namátkové kontroly, přičemž se zaměřují především na rybáře, turisty a lidi, kteří se chtějí v nádrži vykoupat.

Policisté mají od včerejška k dispozici hned dvě lodě, starší Ryds a nový Prám. „Do této doby jsme kontroly prováděli nepravidelně, ale když teď máme již k dispozici dvě lodě, rádi bychom namátkové kontroly a hlídky zintenzivněli," pokračuje Krecl a rozděluje policisty do lodí. Do nového Prámu usedám i já a společně se třemi dalšími policisty vyrážím na kontrolu. Kromě lodí vyjíždí také dvě policejní auta, která slouží jako případná podpora pro lodě ze souše.

Naše loď směřuje hned od přístavu doprava, směrem k přehradě a německým mostům, které stojí ve vodě již od dob protektorátu. Druhá loď Ryds naopak jede na druhou stranu.

Nová loď je celkem rychlá a chvílemi přesahujeme hranici padesáti kilometrů v hodině, přičemž policisté pozorně sledují okolní břehy a slepá ramena, zda tam nejsou nějací lidé či rybáři. Po chvíli spatřím u jednoho z břehů nějakou postavu a upozorňuji na to policisty, kteří okamžitě zrychlují a míří k danému místu. Dva lidé pokračují dál do lesa, ale to již naše loď dorazí ke břehu. Po chvíli se ukazuje, že jde o dva muže, kteří zde venčí psy. „Jsme tady u kamaráda na návštěvě a nevěděli jsme, že je k vodní nádrži zákaz vstupu, nikde nejsou žádné cedule," hájí se jeden z mužů. Je z Prahy. Policisté mu proto vysvětlují, že jde o ochranné pásmo a nikdo nepovolaný sem nesmí.
„Pro tentokrát to vyřešíme domluvou, tedy ústním upozorněním," konstatuje Luboš Pejchar, zástupce vedoucího policejního oddělení Světlá nad Sázavou.

Po chvíli jsme opět na lodi a policista Pejchar mi vysvětluje, že mnoho lidí, kteří na Ledečsko přijedou za rekreací, neví, že je zákaz nejen koupání, ale i vstupu do okolních lesů a přírody. „Několikrát jsme se setkali například s lidmi, kteří si u vody postavili stan a udělali piknik nebo si dokonce přijeli umýt své auto," podotýká Pejchar a dodává, že párkrát se na nádrži vyskytl i motorový člun nebo vodní skútr.
Zanedlouho přijíždíme k jednomu z protektorátních mostů. Již z dálky vidíme, jak u břehu stojí pět lidí, kteří si starý německý most prohlížejí. Přijíždíme ke břehu, ale policisté dávají pozor, aby nenarazili do betonových sloupků, které z důvodu dlouhotrvajícího sucha a nedostatku vody vyčnívají na hladinu.

„V Bernarticích byla turistická značka, která ukazovala, že zde stojí starý protektorátní most, který Adolf Hitler nechal za války postavit," říká Alena Hanzelová z Olomouce, která s ostatními lidmi vyrazila na cyklistický výlet. Ta pokračuje, že nikde po cestě neviděli žádnou značku nebo závoru, která by zakazovala vstup. „Chtěli jsme se jen podívat na most a udělat si nějaké fotky. Dokonce sem od obce vedla cesta," zdůrazňuje policistům Hanzelová.

Policejní hlídka opět situaci řeší ústní domluvou a upozorněním.

Po krátkém zastavení pod dálničním mostem míříme zpět do loděnice, kde se potkáváme s druhou hlídkou, která nikoho nepovolaného nepotkala.