Oslovení ředitelé škol na Havlíčkobrodsku tyto změny vítají.

„Pro nás se nic nemění. Devadesát devět procent rodičů totiž své předškoláky do školy umisťuje," uvedl ředitel Základní a Mateřské školy Šlapanov Josef Špinar s tím, že škola na rodiče i tlačí a umístění do školky jim vřele doporučuje. Podle Špinara to většina rodičů akceptuje. „Děti se tak naučí nějakému režimu skupiny, řádu a samostatnosti. Naopak děti, které jsou doma, se následně hůř adaptují a i z toho důvodu je lepší, když chodí do školky," vysvětlil Špinar.

Podobný názor sdílí i Štěpánka Sýkorová, ředitelka Mateřské školy Korálky Havlíčkův Brod. „Předškoláci, kteří chodí do školky, mnohem lépe reagují na učitele ve škole. Myslím si, že pokud poslanci schválí povinný poslední rok, bude to jen ku prospěchu věci," řekla Sýkorová.
Poslední rok předškolního vzdělávání by měl být podle normy povinný od září 2017. Novinka by měla zjednodušit začleňování sociálně znevýhodněných dětí do běžných škol. První jednotné přijímací zkoušky z češtiny a matematiky by se měly konat na jaře 2017.

Povinná maturita z matematiky by měla být od roku 2021 nejprve na středních školách, v nichž se vyučuje v dostatečném rozsahu. Mezi takové školy patří například brodská stavební průmyslovka. Podle jejího ředitele Ladislava Fialy se nic nezmění. „Povinnou maturitu z matematiky vítám. Myslím si, že se tak pozvedne její úroveň, která poklesla," uvedl Fiala.