V lomu Borek o rozloze víc než dva a půl hektaru se kdysi těžil hadec. Tento tmavý kámen může i za zvláštní barvu vody. Hloubka zatopeného lomu je podle Radka Houfka, který tady provozuje potápěčské středisko, kolem 30 až 35 metrů. Na ty, kteří se dovedou ponořit pod hladinu, čeká řada zajímavých atrakcí.

K těm nejznámějším patří kloubový autobus ležící v hloubce třiceti metrů. „Je tam nádherné potápění. Lom skrývá spoustu atrakcí. Třeba celý vrak autobusu Ikarus i s hadrovým řidičem za volantem. Dál je tam pár vraků lodí, imitace ponorky, dokonce existuje mapa, podle které můžete ty kuriozity pod vodou hledat,“ vzpomíná potápěč Tomáš Čada Dvořák z Hlinska, který se tam byl potápět s kamarády. V lomu Borek trénují i jeskyňáři.

Podzimní knižní veletrh.
Zločin a trest se letos budou prolínat napříč celým Podzimním knižním veletrhem

Lom Borek je zajímavý i pro milovníky přírody. Borecká skalka skrývá vzácné kapradiny, ve vodě plavou kapři, okouni, ale i jeseteři, medúzky a raci. V jedné části lomu je i zatopený les a proplouvat mezi stromy a pozorovat vodní živočichy je prý podle potápěčů neobyčejný zážitek. V zatopeném lomu je zakázané rybaření a z bezpečnostních důvodů i plavání.

Potápět se v lomu může každý, kdo má patřičné oprávnění. Někteří návštěvníci lomu dostávají potápění jako zážitkový dárek. Ty před potopením pracovníci potápěčského střediska proškolí a vezmou pod hladinu s doprovodem.