"V tento den budou moci lidé po celé zemi zakoupit ve více než 600 prodejnách trvanlivé potraviny a drogerii a darovat je prostřednictvím neziskových organizací lidem, kteří jsou ve složité životní situaci. Jsou to například lidé bez domova, senioři, matky s dětmi, lidé hendikepovaní a podobně," vysvětlil hlavní poslání sbírky za potravinovou banku Václav Beránek.

V letošním 5. ročníku bude mít Potravinová banka Vysočiny pod záštitou 32 obchodů v 19 městech převážně na Vysočině a ve Středočeském kraji. Darované potraviny zůstanou podle Beránka na pobočce potravinové banky, nebo přímo v neziskové organizaci v Kraji Vysočina. Proto darováním pomůžete někomu přímo ve svém okolí.

Demontáž první vitráže v kostele svatého Víta.
Lidé si mohou adoptovat okno z kostela fařáře Toufara

"Zároveň bychom touto cestou chtěli oslovit širokou veřejnost s žádostí o aktivní zapojení se do sbírky formou dobrovolnictví," zdůraznil Beránek. Dobrovolníci, kteří se chtějí do Národní potravinové sbírky, se mohou hlásit na e-mailu: potravinovabankavysocina@ seznam.cz nebo na telefonu: +420 730 177 731 u Evy Šilhanové.

V roce 2016 měla Potravinová banka Vysočiny pod záštitou 22 obchodů a vybrala potraviny v celkovém množství 12 620 kilogramů. Potravinová banka Vysočina sídlí v Ledči, vznikla v roce 2014.

V současné době provozuje Potravinová banka Vysočina centrální sklad v bývalé výrobně léčiv Zentiva. Za dobu své existence uspořádala Potravinová banka několik regionálních sbírek. Sebrané potraviny jsou prostřednictvím neziskových organizací nebo sociálních pracovníků rozdávány potřebným.