Vyšší zájem hlavně o vyšetření konečníku či prsu zaznamenala i havlíčkobrodská nemocnice. Zvací dopisy posílají zdravotní pojišťovny od loňského ledna.

„Pozvánky na preventivní vyšetření rakoviny zabraly, víc lidí přišlo hlavně na screening rakoviny tlustého střeva a konečníku, kde dosud byla účast minimální. Ukázala to první souhrnná data Všeobecné zdravotní pojišťovny (VZP)," informoval mluvčí pojišťovny Oldřich Tichý.
„Podle slov našich lékařů se díky pozvánkám skutečně zájem o preventivní vyšetření zvýšil. Nicméně do naší gastroenterologické ambulance na vyšetření kolorektálního karcinomu se za měsíc objedná asi 20 až 25 pacientů," informovala mluvčí havlíčkobrodské nemocnice Petra Černo.

Gastroenterologická ambulance brodské nemocnice je certifikovaným pracovištěm pro screening kolorektálního karcinomu. „Zájem se skutečně zvýšil. To, že pacienti využívají této možnosti, pomáhá zvýšit záchyt časných stadií kolorektálního karcinomu i u dosud bezpříznakových pacientů. Časný záchyt a nastavení léčby je u tohoto onemocnění velice důležitý," říká lékař Aleš Bílek, zástupce primáře interního oddělení a náměstek pro léčebnou péči nemocnice v Havlíčkově Brodě.

Pozvánku na preventivní vyšetření od zdravotní pojišťovny obdržel například Josef Kubát z Havlíčkova Brodu. „Přiznám se, že se mi na vyšetření moc nechtělo. Rozmýšlel jsem se, jestli tam půjdu. Upřímně, bál jsem se, co mi najdou. Když jsem se odhodlal, byly to pořádně horké chvilky, ale nakonec se ukázalo, že jsem v pořádku. Takovou úlevu jsem už dlouho necítil," přiznal se pacient.

Onkologická onemocnění jsou v současné době jednou z nejčastějších chorob. Počty pacientů rostou. „Dle slov našich onkologů si nevedeme přesné statistiky počtu jednotlivých nádorových onemocnění, neboť klasifikací onkologických onemocnění je mnoho," upřesnila mluvčí Černo. Kompletní a podrobný přehled mají pojišťovny nebo statistické úřady a další instituce, kterým povinně nemocnice hlásí každého onkologického pacienta.

Například smutnou zprávu, že onemocněly rakovinou prsu, se v Česku každý rok dozví více než 6 tisíc žen a téměř 2 tisíce žen na ni zemře.

Nejlepším způsobem, jak proti ní bojovat, je odhalit ji včas a začít se léčit. Janu Slezákovou z Havlíčkova Brodu připravila rakovina prsu o blízkého příbuzného. „Moje sestra se o problémy s rakovinou prsu nezajímala. Když objevila v prsu bulku a odhodlala se jít k lékaři, bylo už pozdě," povzdychla si paní Jana.

Přímo na ženy byl zacílen preventivní program VZP nazvaný zdravý život. Podle mluvčího Oldřicha Tichého na vyšetření přišlo letos asi osm tisíc žen. Z veřejného zdravotního pojištění hradí pojišťovny mamografii jednou za dva roky ženám od 45 let. Ženy od 40 do 45 let si z příspěvku VZP mohly zaplatit mamografii, mladší sonografii, ženy nad 45 let si mohly zkrátit interval vyšetření na jeden rok.

„Co se týká mamografie, vyšetření prsů u žen, pak naše mamární poradna úzce spolupracuje s mamografickým centrem na Vrabčím trhu. Dle informací od Mamografie Havlíčkův Brod, od začátku roku do 31. srpna přišlo na mamografické vyšetření na základě výzvy zdravotní pojišťovny 159 žen. Do naší mamární poradny chodí pacientky spontánně samy, bez objednání nebo jsou odeslány po vyšetření praktickým lékařem či gynekologem," upřesnila mluvčí Černo.

Bonusový program podle Tichého potvrdil zájem o prevenci. Od podzimu začnou všechny zdravotní pojišťovny rozesílat dopisy s pozvánkami na screening rakoviny prsu, čípku, tlustého střeva, a konečníku těm svým pojištěncům, kteří na screeningu nebyli.

Na dopisy dostanou peníze z evropských fondů, vyšetření uhradí. Lidé, kteří se dají vyšetřit, neplatí nic, ani regulační poplatek, protože jde o prevenci.