Ten se minulý týden zúčastnil v Lípě na Havlíč-kobrodsku předávání cen v krajské soutěži Vesnice roku. Na adresu venkova nešetřil chválou. Podle jeho slov si venkov zaslouží mnohem více pozornosti než dosud.

Špatná filozofie

„Po roce 1990 se u nás začalo myslet hlavně ekonomicky. Lidé by se měli stěhovat za prací, ale to je, jak se ukázalo, nebezpečné hlavně pro venkov. Je to špatná filozofie. Práce by měla jít za lidmi, a ne lidé za prací. Jestli se venkov vylidní, doplatí na to celý stát," zdůraznil předseda Senátu.

Jak podotkl, budování velkoměstských aglomerací je tragédie. Velkoměsta mají problémy s kriminalitou, znečištěním, anonymitou.

„Největší kvalita života je právě na venkově a na malých městech, lidé na to snad jednou přijdou," konstatoval Štech. Určitým receptem, jak udržet na venkově život, je podle něho podpora služeb na venkově, kdy by měli obyvatelé vesnic a malých měst možnost mít v dosahu potřebné služby, ať už se jedná o poš-tu, obchod nebo kulturu. Venkov trápí nejen nedostatek peněz, ale také fakt, že ubývají služby občanům.

„Jednou z cest je projekt Pošta Partner, realizovaný Českou poštou. Jeho podstatou jsou franšízové poštovní služby v místní provozovně, například v obchodě," připomněl Štěch.

Podpora škol

Velice důležitá je hlavně podpora venkovských škol. „Děti by si neměly odmalička zvykat, že jejich obec je místo, kam chodí jen přespat, kde nemají přátele, známé, kamarády. Logicky pak nemají důvod se ve svém rodišti zdržovat, když vyrostou," poznamenal předseda Senátu s tím, že určitě nepatří v Česku mezi ty, kteří by po odchodu Británie z EU volali po urychlení integrace.

„Není pro nás přijatelný mechanismus povinného přerozdělování uprchlíků do zemí EU a sankce za případný nesouhlas s tímto postupem. Teď je třeba Unii zfunkčnit a polidštit. Přijímat méně směrnic a doporučení, tedy zbytečných regulací, které se snaží lidem vnucovat něco, po čem netouží. To proto, abychom nezničili hlavní myšlenku EU, tedy takzvané čtyři svobody, volný pohyb osob, zboží, služeb a kapitálu," zdůraznil předseda Senátu Štěch.

Problém vylidňování venkova a stěhování lidí do velkoměst je problém, který netrápí jen Česko, ale i celou Evropskou unii, což by mělo být pro úřady v Česku varováním.

Hlavně na jihu Evropy jsou opuštěné celé vesnice, kde návštěvník nepotká ani živáčka. Místní samosprávy opuštěné vsi nabízí ke koupi cizincům hluboko pod cenou.

Například ve Španělsku je podle oficiálních statistik zcela opuštěných asi tři tisíce vesnic.