Základem je dobrá forma a pravý vosk

„Všechny naše výrobky jsou jen z pravého včelího vosku, který nakupujeme přímo od včelařů," zdůraznila Dagmar Vernerová. Na vánoční výstavu do Přibyslavi přijela podruhé.

Jak vysvětlila, výroba takových vánočních figurek není vůbec nic jednoduchého. „Základem jsou zvláštní formy, které si vyrábíme doma, tedy přesněji řečeno, vyrábí je můj manžel. Má na to svůj recept," prozradila Vernerová. Spotřeba včelího vosku je ale velmi vysoká. Na jednu figurku je ho potřeba někdy až kilo, na menší figurky stačí někdy i 200 gramů. „Na začátku byla vzpomínka na dětství. Manžel si vzpomněl, že když byl malý kluk, tak se u nich doma včelí vosk zpracovával. Tak jsme tu domácí tradici obnovili," vysvětlila Dagmar Vernerová, proč se u nich doma začali věnovat výrobě svíček a voskových figurek.

Zpracování vosku se manželé věnují celoročně. Podle paní Dagmar to zvládají při zaměstnání, protože jenom výroba svíček a voskových figurek, přestože jsou za měsíc stovky, by je neuživila. Nicméně práce s voskem je prý skvělá relaxace. Hotové výrobky pak nabízejí na různých lidových jarmarcích, trzích řemesel nebo vánočních výstavách.