Už po cestě do Ledče nad Sázavou, kdy se mračna zatáhla a spustil se prudký liják, by člověk nevěřil, že by se našel nějaký dobrodruh, který by se v tomto počasí na zkoušku dostavil. Nebyly to sice zástupy lidí, které by se hrnuly do bývalého hotelu Koželužna, kde se kostýmová zkouška konala, ale zájemci o komparzní roli v pohádce přesto přišli.  

Vlastně to ani nemohly být davy účastníků, jak prozradila Jitka Fleischhansová z agentury A-casting: „Kostýmové zkoušky budou trvat pět dní. Chtěli jsme se vyhnout tomu, aby všichni dorazili najednou a pak dlouho čekali. Proto jsme udělali rozpis, takže každý ví, kdy má přijít. Na hodinu máme pozvané čtyři lidi.“ Nakonec si Jitka Fleischhansová našla čas, aby odpověděla na některé otázky.

Ilustrační foto.
Kraj Vysočina chystá další revitalizaci svých parků

Jaký je zájem zahrát si v pohádce?
Potřebujeme 140 komparzistů, zatím se jich přihlásilo přibližně 160. Zájem mělo i dost dětí, jelikož mají prázdniny a určitě by si rády v pohádce zahrály, ale ty bohužel tentokrát nepotřebujeme. Hledáme štíhlé lidi ve věku 16-80 let s nebarvenými vlasy a bez viditelných tetování a piercingu. Mezi zájemci je přibližně stejně žen jako mužů.

O jaké role se jedná?
Jedná se o komparzní role, takže zájemci budou v pohádce hrát měšťany, řemeslníky a podobně. Nebudou mít žádný text.

Odkud se k vám lidé sjíždějí?
Asi tak půlka je z Ledče. Jinak jsou z blízkého okolí, ale máme i pár lidí z Prahy, kteří si prý rádi udělají výlet. Zde v Ledči se mimo jiné točila i pohádka Anděl Páně 2, ve které nám hrála spousta místních a byla s nimi výborná spolupráce, takže jsme je znovu oslovili.

Co zájemce nejvíce láká – prostředí, finanční odměna nebo si jen chtějí zahrát v pohádce?
Láká je vše, ale určitě to nedělají kvůli penězům. Zajímavé pro ně je, že během natáčení na hradě se dostanou do míst, kam se běžně návštěvníci nepodívají, setkají se s herci, zažijí atmosféru natáčení a třeba i to, že budou oblečeni do pohádkových kostýmů.

Jak probíhá kostýmová zkouška?
Zkouška začíná v maskérně, kde maskéři schválí, jestli má zájemce požadovaný střih a barvu vlasů. Podle typu pak zvolíme, jakou roli by mohl hrát a jde do kostymérny. Tam mu najdeme vhodný kostým a v něm jde znovu do maskérny, kde mu vytvoří odpovídající účes. Oblečeného a učesaného ho vyfotíme a tím kostýmová zkouška končí.

Ilustrační foto.
Silnice do Ranska se v pondělí zavřela kvůli demolici mostu

Samotné natáčení bude probíhat 19.srpna a 20. srpna 2017 na ledečském hradě. Za jeden natáčecí den dostanou komparzisté 600 korun. Ti se na celou akci velice těší. „Objevili jsme to s přítelkyní na Facebooku. Ještě jsme nikde nehráli, tak se na to moc těšíme. Chceme zažít atmosféru natáčení,“ uvedl Pavel Švec ze Světlé nad Sázavou. Další účastník kostýmové zkoušky, Petr Staněček z Ledče nad Sázavou, podotkl: „Už jsem hrál v Andělovi, tak proč nezkusit i toto.“

Matěj Coufal