Šetření hygienici provedli v pětadvaceti provozovnách. V každém okresu pět. Podmínka byla, že jídelna musí vydat alespoň pět set obědů denně.

Kvůli zachování objektivity hygienici vždy posuzovali menu uvedené v nabídce jako první. Každý chod nejprve ochutnali, aby nejprve zjistili, nakolik v něm jde sůl cítit. „Z polévky a hlavního chodu jsme následně odebrali vzorky k laboratornímu stanovení obsahu soli,“ vysvětlil Zdeněk Novotný, ředitel Odboru hygieny výživy a předmětů běžného užívání.

Sehnat kominíka a ještě spolehlivého a zručného, není vůbec snadné.
Lidé se vrací k topení dřevem. Sehnat na Pelhřimovsku kominíka hned je nemožné

Doporučená denní dávka soli u dospělých činní šest gramů na den. Hygienici v některých jídlem objevili gramů i čtrnáct. Jen čtyři provozovny splnily limit 2,1 gramu během oběda, a to pouze u polévky. Doporučení celkového obsahu soli v obědě překročila všechna kontrolovaná stravovací zařízení. „U polévek bylo průměrné množství soli na jednu porci 3,37 gramu. Průměrné množství soliv porci hlavního jídla bylo téměř šest gramů. V kompletním obědě pak přes devět gramů,“ doplnil Novotný.

Nutno podotknout, že pokud chtějí jídelny mít strávníky, nemají příliš mnoho jiných možností. Češi jsou totiž milovníci slaného. S průměrnou spotřebou patnáct gramů soli na den jsou jedni z nejnáruživějších konzumentů v Evropě. Byť si tím nabíhají k problémům s tlakem, srdcem, zvyšují riziko mrtvice a vzniknu osteoporózy. Ostatně padesát procent dospělých má hypertenzi. „Mně jídla u nás v jídelně až tak slaná nepřijdou. Kdo by jim tam chodil, kdyby dodržovali tabulky?“ zamyslel se například Jiří Brzobohatý z Jihlavy.