VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Při opékání špekáčků dávejte pozor na oheň

Vysočina – Horké počasí znamená zvýšené nebezpečí požárů. Lidé by si měli dát v létě na oheň pozor.

19.7.2014
SDÍLEJ:

Opekání špekáčků v přírodě se může snadno změnit v drama. Při rozdělávání ohně v těchto horkých dnech je naprosto nezbytná opatrnost. Ilustrační foto:Foto: Deník/archiv

Jen od začátku prázdnin zasahovali hasiči na Vysočině u čtrnácti požárů v přírodním prostředí – hořely louky, lesy i pole. Plameny pohltily majetek za více než 600 tisíc korun. Ve většině případů stála za požáry nedbalost nebo neopatrnost.

Víkend má být slunečný, teplý, a hlavně suchý, což vybízí k rozdělání ohně a opékání buřtů a špekáčků ve volné přírodě. Aby se však pohodový piknik nezměnil v drama za účasti hasičů, je nutné řídit se prověřenými radami a doporučeními.

„Pokud se rozhodneme rozdělávat oheň v přírodě, pak bychom měli mít na paměti, že od okraje lesa se smí oheň rozdělávat ve vzdálenosti padesáti metrů, od stohu ve stometrové vzdálenosti," upozorňu-je krajský vyšetřovatel příčin vzniku požáru Jiří Zelenka.
Podle něj je velmi důležitý správný výběr místa, kde plánujete oheň rozdělávat.

Ohniště by mělo být dostatečně vzdálené od budov a dalších objektů. Jiskra, která z ohniště odlétne, totiž velmi snadno může zapálit třeba střechu domu.

Jako jeden příklad za všechny může posloužit květnový požár kopule věže zámku v Červené Řečici. Právě tam totiž kastelán nedodržel dostatečnou vzdálenost ohniště od objektu a jiskra, která z ohniště odlétla, způsobila požár, u kterého zasahovalo sedm hasičských jednotek.

„Vždy bychom měli rozdělávat jen takový oheň, který umíme zvládnout. Ohniště by mělo také být obloženo kameny, aby nám z něj oheň ‚neutekl'. Po ruce musíme mít vždy dost vody na případné rychlé uhašení ohně, a oheň nikdy nenecháváme bez dozoru", upozorňuje Zelenka.

Někdy se ovšem stane, že oheň nechce chytnout, a ve snaze zapálit jej co nejdříve se lidé uchýlí ke krajní a velmi nebezpečné možnosti – použijí naftu, benzin či jinou vysoce hořlavou látku. Tímto způsobem se ale oheň nezapaluje. Plameny, které pak z ohniště vyšlehnou, mohou člověka velmi vážně zranit.

A stejně jako rozdělání ohně je důležité i jeho správné uhašení. Ohniště by se mělo dostatečně prolít vodou. Pokud z něj vybíráme uhlíky, pak je vždy ukládáme do plechové nádoby. Nikdy ne do nádoby plastové!

„Povinností každého občana je ze zákona chovat se tak, aby požár nevznikl. Pokud už se tak stane, pak je každý požár nutné oznámit hasičům," upozorňuje Zelenka.

(edi)

Autor: Redakce

19.7.2014 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

SERVIS

Gastronomie - Gastronomie Číšník, servírka 110 Kč

Číšníci a servírky číšník / servírka. Požadované vzdělání: střední odborné (vyučen). Turnusové služby, úvazek: . Mzda min. 110 kč, mzda max. 120 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: - vyučení v oboru, nebo alespoň 1 rok praxe v restauračním provozu, poctivost, dochvilnost, komunikativnost, vstřícnost, zodpovědnost, znalost základů etikety, zdravotní průkaz pracovníka v potravinářství, - vhodné i pro čerstvé absolventy škol v tomto oboru, Osobní kontakt možný po předchozí tel. domluvě.. Pracoviště: David mutl - restaurace dublin bar, Nové Město, č.p. 1104, 582 91 Světlá nad Sázavou. Informace: David Mutl, +420 775 098 829.

Výroba - Výroba Seřizovači 21 000 Kč

Seřizovači a obsluha číslicově řízených strojů seřizovač a obsluha CNC strojů. Požadované vzdělání: střední odborné (vyučen). Dvousměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 21000 kč, mzda max. 26000 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: 3 roky praxe, Osobní kontakt možný po předchozí tel. domluvě.. Pracoviště: Ab jet spol. s r.o. - pracoviště, Strojírenská, č.p. 3823, 580 01 Havlíčkův Brod 1. Informace: Marcel Doležel, +420 608 209 303.

Gastronomie - Gastronomie Číšník, servírka 110 Kč

Číšníci a servírky snídaňový číšník / servírka do konferenčního hotelu. Požadované vzdělání: nižší střední. Turnusové služby, úvazek: . Mzda min. 110 kč, mzda max. 120 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: Osobní kontakt možný po předchozí tel. domluvě.. Pracoviště: Uni, hotel luna, s.r.o. - pracoviště, 584 01 Ledeč nad Sázavou. Informace: Zdeněk Hradecký, +420 734 701 201.

Výroba - Výroba Provozní zámečníci, údržbáři 25 000 Kč

Provozní zámečníci, údržbáři údržbář - elektrikář. Požadované vzdělání: střední odborné (vyučen). Jednosměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 25000 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: - zdravotní průkaz pracovníka v potravinářství, - prac. poměr na 1 rok s možností prodloužení, Osobní kontakt možný po předchozí tel. domluvě.. Pracoviště: Potraviny vysočina s.r.o. - jatky český dvůr, Český Dvůr, č.p. 123, 580 01 Havlíčkův Brod 1. Informace: Miroslav Kyncl, +420 603 878 884.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Ilustrační foto.

Silničáři opraví více úseků, než předpokládali

Lesklokorka lesklá byla známá už v dávné historii.
2

Božská houba nesmrtelnosti roste i na Vysočině

Spolek zve na pouťové pečení pro varhany

Chotěboř – Zábavu, dobré jídlo, soutěž o nejlepší pochoutku a ještě možnost podpořit dobrou věc, to vše v Chotěboři nabídne nedělní akce s názvem Pouťové pečení pro varhany. To proběhne od 15 hodin na farní zahradě u kostela svatého Jakuba.

Chotěbořské studánce uteklo vítězství jen o fous

Chotěboř – Jen o malý kousek uteklo chotěbořské studánce U Vodárny vítězství v hlasovací soutěži Živé studánky. O pár hlasů ji ale nakonec předběhla studánka Pod Pastouškou ze Žďárska, která se díky tomu také dočká obnovy v rámci projektu společnosti Toma.

Tři šelmy na útěku a zbytečná smrt pod koly expresu: prohlédněte si videa dne

Podívejte se na krátký sestřih toho nejzajímavějšího, co zaznamenali redaktoři Deníku v pondělí 16. července 2018.

Školní spoj ve stromě a kosení jako české tchai-ťchi: zhlédněte videa víkendu

Podívejte se na krátký sestřih toho nejzajímavějšího, co zaznamenali redaktoři Deníku o víkendu 13. až 15. července 2018.

Vážení čtenáři,

náš web Deník.cz přechází kompletně pod zabezpečený protokol, který výrazně zlepší bezpečnost při procházení našich webů.

Z důvodu přechodu je nutné se znovu přihlásit k odběru upozornění na nejnovější zprávy - klikněte na tlačítko "Povolit", kterým si zajistíte odběr zpráv i do budoucna.

Děkujeme za pochopení.

POVOLIT