„V současnosti se zabýváme přípravou žádosti o dotaci na výstavbu kanalizace Dobrá – Keřkov z programu Ministerstva zemědělství ČR,“ informoval starosta Martin Kamarád. Kanalizaci v obou obcích plánovala Přibyslav už zhruba před deseti lety. Nakonec byl projekt zastaven. Investor, město Přibyslav, nezískalo státní dotaci a financovat celou akci z rozpočtu města zatím není možné.

Učitelská světnička v Horní Krupé.
Učitelská světnička je vzpomínkou na staré kantory

„O státní dotaci na odkanalizování obou obcí jsme žádali již potřetí, bohužel podle informací z Ministerstva životního prostředí jsme se žádostí neuspěli,“ potvrdil informaci místostarosta Přibyslavi Michael Omes. Již tenkrát činily výdaje na kanalizaci asi 50 milionů korun, nyní to bude podstatně víc.

Město Přibyslav zároveň připravuje rekultivaci a rozšíření skládky v Ronově nad Sázavou. Rekultivace skládky spočívá v pokládce speciální fólie a vysoké vrstvy zeminy. Například rekultivace druhé etapy skládky v Ronově si vyžádala naposled náklady šesti milionů korun. Celá skládka má asi deset hektarů rozlohy. Ovšem je otázka, jaká bude budoucnost skládky v příštích letech. Po roce 2020 by se totiž měla změnit z rozhodnutí Evropské unie strategie nakládání s komunálním odpadem a skládkování by se údajně mělo rušit.

Ilustrační foto.
Na silnicích Vysočiny umírali lidé

„Obě tyto akce, skládka i kanalizace, patří svým významem i rozsahem k těm rozsáhlejším,“ doplnil starosta Kamarád s tím, že se radní z Přibyslavi také účastní jednání, která se týkají přípravy rekonstrukce přibyslavského nádraží a rekonstrukce trati v úseku Pohled – Přibyslav. Obě stavby jsou ve fázi projekčních příprav a jejich celkový rozsah i termín realizace ovlivní jejich ekonomika a celková doba administrace.