Řádně prosvětlenou výstavní síň vybudoval vlastním nákladem v objektu své manufaktury malířských šepsovaných pláten, která jako akrylátová i olejová vyrábí pod vyhlášenou značkou Janáček – ART.

„Ve dvouměsíčních intervalech se budou konat vernisáže různých autorů, příslušné expozici je věnovaná téměř polovina galerie, ve druhé, poněkud větší polovině sálu je výtvarnou všehochutí prezentováno dalších deset autorů. Vedle skupiny malířů Žďárských vrchů zde nyní jsou například Karel Šafář, Josef Velčovský, Oldřich Tichý, Jan Svoboda, atelier Valčík a další," jmenuje Janáček výtvarné umělce, z nichž téměř všichni tvoří na jeho nejkvalitnějších plátnech. Rejstřík autorů z výstavní premiéry hodlá rozšířit o další významná jména českého výtvarného umění.

Do poloviny listopadu v Janáčkově galerii vystavuje Drahomíra Kotlářová.

S oleji, pastely a barevnými grafikami ji vystřídá umělecká „obojživelnice" Blanka Bohdanová.

Významná česká herečka a také vynikající malířka a grafička v březnu oslavila 85. narozeniny, a pokud jí to zdraví dovolí, na vernisáž ve čtvrtek 19. listopadu do Přibyslavi přijede.

Téměř všechna díla v galerii Janáček ART lze po dohodě s umělci zakoupit. Stejně tak středověké sklo z dílny Františka Nováka a autorskou keramiku od Aťky Tiché.

Janáčkova komorní galerie je již třetím prostorem pro výtvarné umění v Přibyslavi.

První před mnoha lety vznikl v přísálí kulturního domu naproti zámku Zachariáše z Hradce na Husově ulici, od léta je na Bechyňově náměstí v kavárně Grand Café v provozu malá galerie Na Mlýnku.

Ivo Havlík