„Česká pošta zareagovala na jednání, a i v případě, že sníží počet lidí, nastaví pracovní dobu tak, aby bylo otevřeno také v sobotu. V pátek pak bude otevřeno do sedmnácti hodin," informoval místostarosta Martin Kamarád.

Podle Jany Dusové, šéfky kutnohorské pobočky České pošty, pod niž spadají pošty na Havlíčkobrodsku, je úprava otevírací doby vzhledem k úbytku zákazníků nevyhnutelná. V sobotu zůstanou do budoucna otevřeny jen pobočky ve městech nad deset tisíc obyvatel.

V sobotu bude pošta v Přibyslavi otevřena od osmi hodin do deseti hodin dopoledne. V Přibyslavi se zatím podařilo uhájit částečné vítězství,  radní zůstávají nadále opatrní. „Nejsem si jist, jestli se něco změní, ale v každém případě to pokládáme za vstřícný krok ze strany pošty a za jistou korektnost," konstatoval místostarosta Přibyslavi Martin Kamarád s tím, že v současné době lze jen těžko sdělit, jestli toto rozhodnutí z nějakých důvodů nemůže Česká pošta ještě změnit.

Podle mluvčí České pošty Marty Selicharové na základě všech argumentů přistoupili v Přibyslavi nakonec na provoz v sobotu, avšak v omezeném režimu. Proti uzavření pošty v sobotu, které mělo nastat od dubna, sepsali Přibyslavští i petici, podepsalo ji víc než sto lidí. Ředitel základní školy Petr Adam označil omezení pracovní doby pošty za nedomyšlené, služby pošty to  zhorší.

Pošta navrhla změny adres

Vedení pošty nejdříve nabídlo pro Přibyslav tři možné varianty provozní doby ani jedna z nich nepočítala se zachovaným sobotním provozem. Zrušení provozní doby pošty v sobotu přibyslavští radní přijmout nemohli, neboť většina obyvatel Přibyslavi pracuje během týdne v jiných městech. Většina studentů se dostane domů až v pátek večer. Pošta v takovém případě navrhuje jiné možné řešení, a tím je změna doručovací adresy, což se ale zákazníkům pošty v Přibyslavi nelíbí.

Pro nepopulární kroky se pošta rozhodla kvůli úsporným opatřením. Podle informací Deníku s tím souvisí chystané propouštění, počty zaměstnanců na poštách se budou snižovat.

Je tedy třeba nastavit provozní dobu tak, aby zbývající zaměstnanci mohli provoz na poštách u přepážek vůbec zvládnout, protože jejich pracovní doba byla shora striktně stanovena na 7,5 hodiny, přesčasy se nevedou, ani neplatí.I vzhledem k tomu, že Přibyslav má deset místních částí, což čítá zhruba na 13 tisíc spádových občanů, se pošta rozhodla ze svého nařízení o krok ustoupit.

O poště v Jeníkově se bude jednat

Omezení pracovní doby pošty by se mělo od dubna teoreticky týkat většiny měst na Havlíčkobrodsku. V Habrech a ve Ždírci nad Doubravou se zatím nedoslechli, že by pošta měla nějak měnit provoz. Ovšem  podle informací z obou radnic ve Ždírci a Habrech je pošta v sobotu zavřena již delší dobu. O žádných změnách zatím nic nevědí ani v Ledči nad Sázavou, kde je pošta v sobotu zatím ještě otevřena. Zato v Golčově Jeníkově se provoz pošty má omezit stejně, jako v Přibyslavi.  Navíc se zde sníží počet úřednic u přepážek ze tří na dvě.

Starosta v Golčově Jeníkově Pavel Kopecký návrh o změně provozní doby pošty podepsal s tím, že se o provozu pošty bude ještě jednat, v sobotu bude sice zavřeno, ale v týdnu by se pracovní doba měla odpoledne prodloužit.

Omezení provozní doby pošt v menších městech je jen jednou  z variant úspor, které Česká pošta hledá.  Obce na Vysočině se obávají už několik let rovněž i rušení malých pošt na vesnicích.
Rušení pošt se ve vzduchu vznášelo v letech  2008, 2011,  stejně je tomu i letos.  Český telekomunikační úřad, který spravuje poštovní síť v zemi, totiž vládě navrhoval již loni zrušení až 1100 poboček. Některé funkce pošty by mohly převzít například obecní prodejny.

Proti návrhu zrušit až každou třetí poštu v zemi vystoupilo  Sdružení místních samospráv.

„Z našeho státu může zmizet až tisícovka pošt, což je pro venkov nepřijatelné a likvidační," varovala předsedkyně sdružení Jana Juřenčáková.   Ovšem existují i případy, kdy zrušení pošty v obci může vést paradoxně k vyšší kvalitě služeb. Konkrétně k tomu došlo už před třemi lety v Horním Studenci u Ždírce nad Doubravou, kde se poštovních služeb ujala nakonec místní samoobsluha.

„Pošta ve Studenci byla často zavřená, fungovala jen dopoledne.  Nakonec se Česká pošta rozhodla pobočku zavřít. Oslovili jsme místní samoobsluhu. Vzniklo zde výdejní místo pošty. Dnes je otevřeno i v sobotu. Pokud vím, občané jsou spokojeni," zhodnotil současnou situaci starosta Jan Martinec.