„Výstava je přehlídkou ovoce, zeleniny, medu a brambor vypěstovaných v přírodních podmínkách našeho regionu.   Pěstování brambor má na Přibyslavsku tradici, která je dána nejen vhodnými přírodními a půdními podmínkami, ale i dobrou péčí, která umožňuje vypěstovat kvalitní konzumní brambory pro přímou spotřebu," zdůraznil Albín Jaitner za Český zahrádkářský svaz Přibyslav.

Kromě zahrádkářů se na organizování tradiční výstavy podílejí i včelaři, rybáři, myslivci, chovatelé a další přibyslavské spolky, to vše pod patronátem města Přibyslav.

Již zítra, to je ve středu 16. října, se uskuteční odborná soutěž  o nejkvalitnější brambory. „Brambory se vaří tradičně v přibyslavské školní jídelně. Hodnotí je odborná porota. Ta bude zkoumat kvalitu a chuť brambor. Nejlepší oceněné vzorky budou předloženy na výstavě návštěvníkům k ochutnávce. Porota má skutečně nezáviděníhodnou práci. Odrůd do soutěže každý rok přibývá. Soutěží známí  pěstitelé, jako například Sativa Keřkov, ale zajímavé je, že poslední dobou v této soutěži chuti a kvality vítězí především malopěstitelé," podotkl místostarosta Martin Kamarád.

Letos budou moci návštěvníci výstavy v Přibyslavi ochutnat i některé novinky, například dýňovou polévku nebo výrobky z kozího mléka. Součástí víkendové výstavy je rovněž soutěž o nejkrásnější jablko. „Soutěž je to skutečně náročná. Někteří vystavovatelé přivezou do Přibyslavi až 20 odrůd," konstatoval Albín Jaitner. Porota hodnotí u všech jablek vzhled, chuť, i to, jak křehkou má jablko dužinu.  To vše podle speciální tabulky.

„Loni bylo nejlepší odrůdou na výstavě vyhlášeno jablko Rubín," připomněl Albín Jaitner.  „Jablečná" soutěž je anonymní, cena je předána vítězi v sobotu během výstavy, jejíž součástí je i přehlídka činnosti místních organizací včelařů, rybářů, chovatelů drobného zvířectva a myslivců a dalších. Výstavu navštíví za víkend  průměrně tak tisícovka lidí, v pondělí je výstava otevřena ještě pro žáky základní a mateřské školy.