V současné době má téměř stovku členů. Přibyslavští zahrádkáři patří k nejaktivnějším v okrese.Ale ani jim se nevyhýbají finanční a generační problémy.

Přibyslavská základní organizace českého svazu zahrádkářů navázala před lety družbu se zahrádkáři a pěstiteli v holandském Mooku. Kontakty mezi oběma spolky jsou intenzivní, zahrádkáři se navzájem navštěvují a vyměňují si zkušenosti. Nicméně se přibyslavský spolek v poslední době potýká s vážnými problémy. Tím hlavním jsou peníze.

„Nebýt podpory ze strany města, tak bychom na tom byli finančně hodně špatně. Z členských příspěvků nám mnoho nezbude. Když od každého člena vybereme stokorunu, musíme 60 korun poslat na ústředí našeho svazu do Prahy, ovšem z ústředí se žádných dotací nedočkáme," povzdechl si předseda spolku Albín Jaitner.

Výrazně zvýšit členské příspěvky nelze, neboť většina členů zahrádkářského spolku jsou senioři s nízkým důchodem, jejich věkový průměr je 62 let.

„Mladí se do řad zahrádkářů  nehrnou. Moderní doba jim nabízí jiná lákadla, a tak pomalu nastává problém, co bude se spolkem za pár let. Příští rok budeme mít výroční volby, které se u nás konají jednou za pět let a já přemýšlím, kdo by byl ochoten po mně převzít místo předsedy," konstatoval Jaitner.

Výstavy pořádají už jen tři spolky

Další velkou starostí je pro zahrádkáře paradoxně jejich pěkná klubovna. Jak upřesnil předseda Jaitner, musejí za její provoz odvádět zahrádkáři vysoké poplatky. „Zahrádkáři jsou pro úředníky v pozici organizace, proto se na nás vztahují například vysoké sazby na svody dešťové vody, které jdou do tisíců korun," vysvětlil Jaitner.

„Na Havlíčkobrodsku je v současné době 21 zahrádkářských organizací. Z toho pouze tři pořádají pravidelně výstavy. Výstava zahrádkářů v Pohledu je spíš prodejní, výstava ve Světlé nad Sázavou letos nebyla, protože tamní kulturní dům je v rekonstrukci," konstatoval Jaitner.

K největším aktivitám přibyslavských zahrádkářů patří každoroční podzimní výstava ovoce, zeleniny, medu a brambor v Přibyslavi, na které se zahrádkáři podílejí společně s dalšími organizacemi, to vše spolu s městem Přibyslav. Přibyslavští zahrádkáři pořádají v rámci výstavy každoročně soutěž o nejkrásnější jablko. Letos se přibyslavská podzimní výstava koná už po patnácté, tento víkend od soboty 19. října, opět ve sklepení přibyslavské radnice .

Podle zahrádkářů bude letos účast hojná, společně s přibyslavskými zahrádkáři budou vystavovat kolegové ze Světlé nad Sázavou.

Samozřejmě nebudou chybět další přibyslavské spolky a sdružení.  Letos očekávají zahrádkáři, že vystavovatelé přivezou desítky odrůd, které úspěšně vypěstovali. „Vystavovat se bude téměř až 300 vzorků od malopěstitelů. Tradičně převládá ovoce, hlavně jablka. V poslední době se objevují i nové odrůdy, například takzvané sloupovité jabloně," upřesnil Jaitner. A co bude s ovocem, které si po ukončení výstavy nikdo nevyzvedne?  Bude uloženo v zahrádkářské klubovně. Počátkem prosince z těchto odrůd vyberou zahrádkáři tu nejlepší a nejodolnější.

Organizace Českého svazu zahrádkářů byla založena už v roce 1958. Spolek vlastní v Přibyslavi budovu v Žižkově ulici, kde je také moštárna.

Moštárna pracuje na plný výkon

„V moštárně jsme nechali provést velkou rekonstrukci hydrauliky moštovacího zařízení. Tím se výrazně zvýšila jeho výkonnost, výtočnost je až 70 procent. To znamená, že když si do moštárny přivezete jeden metrák jablek, odvezete si domů až 70 litrů lahodného moštu," upřesnil předseda Jaitner. Bohužel, jak dodal, letos je zájem o moštování poměrně menší než jindy, zahrádkáři v Přibyslavi moštovali zatím třikrát, vytočili pro zájemce 900 litrů moštu.

„Těm, kteří nemají velkou povědomost, jak mošt uchovat, poradíme, jak ho mají sterilizovat, aby ho za pár dnů nemuseli vylít. Nejjednodušší způsob je zahřát mošt na 80 stupňů Celsia a stočit ho do pet lahví," vysvětlil Jaitner.

Podle předsedy Jaitnera se návštěvníci přibyslavské moštárny ptají, proč si zahrádkáři neotevřou  palírnu. „O tento způsob podnikání nemáme zájem. Mohli bychom se dostat do  problémů, nehledě k tomu, jak přísně jsou palírny dnes sledovány po nedávných aférách s metanolem," zdůraznil Jaitner.