Lékaři v kraji registrují zatím devatenáct onemocnění, loni ve stejné době jich bylo devět. „Nejvíc případů je na Havlíčkobrodsku. Boreliózou onemocnělo na Vysočině letos zatím 118 lidí," sdělila Alena Dvořáková z Krajské hygienické stanice v Jihlavě. „Se začínající houbařskou sezonou lidé chodí víc do lesa, hlavní nápor onemocnění pro-to očekáváme až v druhé polovině prázdnin a v podzimních měsících," řekla Dvořáková.

Například v roce 2011 byla klíšťata nejaktivnější v září. Dva lidé tehdy na encefalitidu zemřeli. Od té doby zatím žádné onemocnění v kraji neskončilo tragicky.

Loni za celý rok se v kraji objevilo 50 případů encefalitidy, v roce 2012 to bylo 53 onemocnění.

Alena Dvořáková uvedla, že se mírně zvýšil zájem lidí o očkování, které je proti klíšťové encefalitidě nejspolehlivější ochranou. Podle průzkumů se v loňském roce nechalo na Vysočině proti klíšťatům očkovat 24 procent lidí, což převyšuje průměr v České republice.
„Stále to však neodpovídá výši rizika nákazy v našem regionu a počtu kompliko-vaných onemocnění mnohdy s trvalými následky," upozornila epidemioložka. Vysočina je od roku 2006 v počtu případů klíšťové encefalitidy každoročně na druhém místě v Česku za Jihočeským krajem. Epidemiologové uvádějí, že například v Rakousku dosahuje takzvaná proočkovanost populace až devadesáti procent, zatímco v České republice se pohybuje mezi šestnácti až devatenácti procenty.

Proti encefalitidě je možné se nechat očkovat celoročně. Na Vysočině se lidé mohou nechat očkovat u svých praktických lékařů nebo v očkovacích centrech Avenier v Jihlavě a Havlíčkově Brodě.

Léčba klíšťové encefalitidy, nehnisavého zánětu mozkových blan nebo mozku, podle lékařů není známá, léčí se jen příznaky.

V první fázi se objevují teploty s příznaky jako únava, malátnost, bolesti hlavy a svalstva. Po částečné úlevě ve druhé fázi nastupují nesnesitelné bolesti hlavy, závratě, malátnost, zvracení a vysoké teploty.

U řady pacientů je průběh onemocnění vážný a hrozí postižení míchy, infekce může způsobit trvalé následky nebo skončit smrtí.

Jaroslav Buček (čtk)