Vyřešit pokud možno bez soudu konflikt mezi poškozeným a pachatelem za účasti třetí osoby, takzvaného mediátora. Takto lze velmi laicky a velmi stručně shrnout jedno ze základních poslání Probační a mediační služby (PMS) České republiky. Seznámit se s její činností a posláním přišly už včera ráno více než dvě desítky starostů měst a obcí, zástupců různých institucí a organizací z Havlíčkobrodska, které se věnují například výchově mládeže.

V současné době má Probační a mediační služba ČR, středisko Havlíčkův Brod, čtyři kmenové zaměstnance a jednoho asistenta placeného z evropských fondů v čele s vedoucím střediska Ladislavem Vaňkem. Podle Vaňka je ale počet zaměstnanců PMS s ohledem na množství případů dlouhodobě nedostačující. Nicméně ředitelství PMS ČR slibuje, že v budoucnu by se měl počet zaměstnanců v rámci celé republiky rozšířit až o dvě stovky lidí. V celé ČR má Probační a mediační služba ČR dnes celkem 74 středisek.

„Mediace je mimosoudní zprostředkování řešení trestního konfliktu mezi poškozeným, to je obětí a obviněným, neboli pachatelem za účasti třetí osoby neboli mediátora. To dává oběma stranám možnost vyjádřit svoje pocity, očekávání a potřeby, které vznikly v souvislosti se spáchaným činem. Současně to dává možnost dohodnout se na rychlém a přijatelném způsobu vyrovnání a náhradě škody," vysvětlil podstatu činnosti organizace Ladislav Vaněk s tím, že služba může pomoci pachateli trestného činu, aby se do vězení třeba vůbec nedostal.

Alternativní tresty

Právě alternativní tresty hlavně ve formě takzvaných obecně prospěšných prací je oblast činnosti PMS, s níž mají na Havlíčkobrodsku někteří starostové měst a obcí již bohaté zkušenosti.

Jedni se k nim stavějí pozitivně, druzí naopak namítají, že zaměstnat odsouzeného na obecně prospěšné práce je trestem spíš pro dotyčnou obec. „V současné době řešíme trochu jiné záležitosti, ale spolupráce s Probační a mediační službou by pro nás mohla být do budoucna určitě zajímavá," vyjádřila se místostarostka města Havlíčkův Brod, Ivana Mojžyšková.

Zkušenosti se různí

„U nás jsme zaměstnávali v minulosti dva až tři odsouzené. Zkušenosti máme různé, liší se případ od případu. S některými odsouzenými se vyjít dá, s těmi ostatními je to už horší. Zvlášť když jim práci musí přidělovat městský úřad a vedení úřadu má dohlížet na to, aby si odsouzení svoje úkoly řádně plnili," konstatoval starosta Habrů Luděk Kovařík.

Naopak velmi intenzivní spolupráci s Probační a mediační službou v rámci zaměstnávání odsouzených na obecně prospěšné práce má obec Ždírec na Havlíčkobrodsku. „Za celou dobu naší spolupráce jsme v obci zaměstnali celkem devět odsouzených různého věku, různého stupně vzdělání. Nemůžeme si stěžovat a hodláme ve spolupráci pokračovat," sdělil starosta Pavel Dobrovolný. Jak zdůraznil, je třeba ke každému odsouzenému najít individuální přístup, rozdělit práci a nastavit již od začátku přísný režim.

„Naprostá většina odsouzených přijímá alternativní trest ochotně, protože si myslí, že to bude jednodušší. Ale až později zjistí, že to není zase tak jednoduché," podotkl vedoucí Vaněk a objasnil, v čem bývá hlavní problém: „U obecně prospěšných prací je totiž potřeba, aby dotyčný včas vstal, dopravil se na místo a tam svůj počet hodin pod dohledem poskytovatele obecně prospěšných prací svoje odpracoval."

Za loňský rok byl alternativní trest obecně prospěšných prací uložen v jednadvaceti případech.

Intenzivní spolupráci navázala podle Vaňka Probační a mediační služba v Havlíčkově Brodě se světelskou věznicí, s Centrem J. J. Pestalozziho, Domu na půli cesty v Havlíčkově Brodě, nízkoprahovým klubem BAN, či se sociální firmou Semitam, která se věnuje ženám propuštěným na svobodu po výkonu trestu z věznice ve Světlé nad Sázavou.