„Úřad Kraje Vysočina vydal začátkem měsíce března stavební povolení na opravu silnice první třídy č 19, která prochází Přibyslaví. Jedná se zajištění a zpevnění hrany svahu v místě stávající komunikace, který je porušen a dochází k deformacím silničního tělesna,“ informoval Miloš Šimek, vedoucí odboru výstavby města Přibyslav.

Konkrétně se jedná o armovaný svah na okraji města Přibyslav,p a v místní části Dobrá, o zatáčku v délce 206 metrů.
Podle informací, které obdržel městský úřad v Přibyslavi se bude v rámci stavby odbourávat vozovka, dojde k odtěžení porušené části svahu a následnému zhotovení nového tělesa z armované zeminy.

Podle Šimka tato část silnice číslo 19 už opravy nutně potřebuje, stejně jako kus svahu pod silnicí, část silnice již dopravě nevyhovuje delší dobu, s ohledem na zátěž silnice kamionovou přepravou.

Nebezpečná „okreska“

Martin Konečný z Havlíčkobrodska pracuje jako řidič z povolání. „Silnice mezi Havlíčkovým Brodem a Přibyslaví  připomíná spíš okresku. Některé úseky jsou  nebezpečné a špatně přehledné. Naříklad u Simtan a ve Stříbrných Horách. Když se v těchto úsecích potkají dva kamiony nebo náklaďák s autobusem, mají co dělat, aby se stačily vyhnout,“ konstatoval řidič.

Opravovaná část vozovky u Přibyslavi bude měřit 206 metrů. „Projekt počítá se stavbou dva měsíce, během prací má být zajištěn poloviční průjezd, to je jízdní pruh šířka 2,75 metrů,“ upřesnil Šimek s tím, že město Přibyslav se nebude na celé akci nijak finančně podílet, stavbu financuje Ředitelství silnic a dálnic Jihlava.Provoz v úseku pod Přibyslaví bude po dobu stavby řízen jednosměrně světelnou signalizací na křižovatce v Dobré a na konci úseku v Přibyslavi. Součástí stavby bude kácení porostů kolem silnice. Stejná oprava silnice se uskuteční u obce Stříbrné Hory, a to konkrétně u vjezdu do obce směrem od Přibyslavi za nově opraveným mostem. Délka opravovaného úseku je 168 metrů. Způsob opravy bude probíhat stejným způsobem jako v Dobré, bude trvat zhruba dva měsíce, zachován zůstane průjezd pro záchranné složky a obě akce budou dokončeny letos nejdéle do 30. listopadu.

Podle ředitelky Ředitelství silnic a dálnic, Marie Tesařové, jsou stavební úpravy na Přibyslavsku součástí velkého balíku chystaných rekonstrukcí, které jsou plánovány ve spolupráci s příslušnými odbory dopravy krajů tak, aby  nedocházelo ke kumulaci objížděk a uzavírek, tudíž přesný termín začátku rekonstrukce na Přibyslavsku zatím nebyl určen. Zároveň probíhají výběrová řízení na dodavatele staveb, nicméně úsek silnice na Přibyslavsku bude financován v řádech milionů.