Cílem všech běžeckých závodů, které byly na programu, proběhlo 491 závodníků.

Hlavního závodu se zúčastnilo 218 běžců, z toho 188 mužů a 30 žen. Ve vedlejších závodech dvoučlenných a čtyřčlenných štafet soutěžilo 181 závodníků, kteří vytvořili celkem 61 týmu. Startovní výstřel, kterého se ujal starosta Havlíčkova Brodu Jan Tecl, zazněl přesně v jedenáct hodin.

Traťový rekord Jiřího Brychty

Trasa půlmaratonu v celkové délce 21,0975 kilometru vedla po cyklostezkách a pěších trasách podél Sázavy. Účastníci hlavního závodu běželi okruh čtyřikrát, zatímco běžci ze štafetových družstev se mohli střídat po jednom nebo dvou okruzích.

Vítězem mezi muži se stal Jiří Brychta, který dosaženým časem 1:14:01 zároveň vytvořil nový traťový rekord. Ženám pro změnu kralovala Kateřina Zvolánková s časem 1:38:22.
Ve dvoučlenných štafetách se na prvním místě umístil tým Hrma ve složení Michal Hrčka a Karel Majer. Dvojice si s tratí poradila v čase 1:34:14. Ve štafetě čtyřčlenných týmů si pro první místo doběhli závodníci z FAMP Teamu ve složení Filip Dymáček, Martin Macháček, Alda Čivrný a Petr Rasocha. Vítězství brali za čas 1:31:34.

Běžecké závody pro děti s trasami dlouhými 400, 800 a 1 200 metrů vedly kolem sportovního areálu. Celkem se na start postavilo 92 dětí. Pro nejmenší byl v zázemí areálu připraven i bohatý doprovodný program plný soutěží a tvůrčích činností.

Skvělá atmosféra

Půlmaraton opět provázela skvělá atmosféra a diváci pro běžce vytvořili příjemné a energií nabyté prostředí. Závod se setkal s velice pozitivními ohlasy z řad závodníků a diváků.
Hojně navštěvovaným místem bylo také relaxační centrum, v němž si běžci odpočinuli při masážích a tejpování.

„Pokud byl závod pro řadu lidí inspirací pro začátek s aktivním pohybem a pokud si běžci odnesli hezký emotivní zážitek, naplnil se pro mne smysl pořádání B:GROUP Havlíčkobrodského půlmaratonu. Rád bych poděkoval celému organizačnímu týmu, který se na přípravě tohoto projektu podílel, starostovi města Janu Teclovi za podporu, všem 37 partnerům, zejména pak firmám ACO, Pleas, Van Leeuwen a VZP, Kraji Vysočina, městu Havlíčkův Brod a v neposlední řadě 97 dobrovolníkům, z nichž více než 40 bylo z řad studentů Gymnázia Havlíčkův Brod," uvedl k sobotní akci pořadatel Antonín Urban.

Slovy chvály nešetřil ani havlíčkobrodský starosta Jan Tecl.

„Atmosféra na závodišti byla výtečná. Bylo vidět, že se úroveň akce od minulého roku zvýšila. Chtěl bych poděkovat organizátorům za profesionálně připravenou akci, která naše město zviditelní," dodal Tecl. Připomeňme, že město Havlíčkův Brod půlraton nejen zaštítilo, ale také finančně podpořilo.

Pavla Miksová