Novinku si pochvaluje starosta Hněvkovic na Havlíčkobrodsku Václav Šťastný, které do ochranného pásma spadají. „Je to dobrý krok kupředu. Lidé zprávu uvítali. Nemohli jsme tu stavět silnice, zamítli nám také stavbu třiceti rodinných domů. Lidé se stěhovali pryč. To by se teď mohlo změnit. Nečekáme však, že najednou bude všechno úplně jednoduché. Když to půjde ideálně, mohlo by něco vzniknout do pěti let,“ upozornil Šťastný.

Starosta ředpokládá, že se lidé začnou do oblasti vracet. „Nejsme zasaženi aglomeracemi. Máme blízko k dálnici a taky napojení na Prahu,“ dodal Šťastný.

KONEC KLIDU? TO SE UVIDÍ

Magda Bártová z Hněvkovic si z dětských let pamatuje, jak bývalo v letních měsících kolem Želivky živo. „Teď už jsme si tady zvykli na klid a neporušenou přírodu. Změnu proto nevítám. Byla bych raději, kdyby příroda v našem okolí zůstala nedotčená a krásná. Připouštím, že by vznikly nové parcely pro rodinné domky a pravděpodobně také přibyla nová pracovní místa. Nevidím ale důvod, proč po padesáti letech nařízení měnit,” popsala rodačka Bártová.

Mluvčí Povodí Vltavy Hugo Roldán ujistil, že zmírnění opatření neovlivní kvalitu vody. „Nedojde ke zhoršení ochrany, jakosti ani zdravotní nezávadnosti vody. Některé zákazy stále trvají. Například nemohou vznikat chatové osady. Okolo vodárenské nádrže je ochranné pásmo I. stupně, do něhož je vstup zakázán. Budeme stále sledovat dodržování zbývajících opatření v celém povodí,“ doplnil Roldán.

O VODNÍ NÁDRŽI ŠVIHOV

Vodní nádrž Švihov stojí na řece Želivce.

Je to největší vodárenská nádrž v Česku.

Pitnou vodou zásobuje část Vysočiny, Středočeského kraje a Prahu.

Od začátku 70. let platil v okolí přehrady přísný stavební zákaz.

Při stavbě nádrže byly zatopeny obce Dolní Kralovice, Zahrádka či Švihov.

NÁDRŽ:

- celkový objem: 309,0 (mil. m3)
- zatopená plocha: 1 602,64 (ha)

HRÁZ:

- tok: Želivka ř. km. 4,290
- kóta koruny: 381,70 (m n.m.)
- výška hráze nade dnem: 58,3 (m)
- délka koruny hráze: 860 (m)