Panenky v historickém kostýmu, panenka Indián, panenka miniaturní, panenka metr vysoká, panenka strojek, co po natažení klíčkem hraje melodii. Takové originální kousky ze sbírky Miloslavy Pospíchalové mohou vidět návštěvníci výstavní síně v Kurfürstrově domě v Přibyslavi pod názvem Svět panenek až do začátku ledna příštího roku. „Moji první panenku mi koupila dcera jako dárek k Vánocům. Přivezla ji z jižní Moravy. Tam byly dekorativní panenky velká móda. Říkala jsem si, co si počnu já, dospělá ženská s panenkou. Ale když jsem se na ni podívala a viděla, jak je úžasná, měla jsem z ní radost a pak si koupila další už sama,“ prozradila paní Miloslava, jak začala její velká sběratelská vášeň.

Dekorativní panenky jsou skutečně na první pohled nádherné a propracované do nejmenšího detailu. Vlasy, obličej, kostýmy, všechno připomíná na první pohled miniaturu lidské bytosti. Panenky ale nejsou na hraní. Jejich úkolem je hlavně zdobit.

Ilustrační foto.
V neděli začíná platit několik novinek ve vlakovém jízdním řádu

Dnes vlastní paní Miloslava skoro 300 panenek. Každá panenka je jiná. Co kus to originál. Některé panenky jsou dokonce součástí zvláštní kolekce zobrazující slavné ženy z oblasti historie a umění. „Mám byt o velikosti dva plus jedna. Panenky jsou všude. Na policích, na gauči, ve vitrínách, ve všech koutech. Manžel moji zálibu naštěstí toleruje. Žít ve světě panenek mu nevadí. Když přinesu další kousek domů a stěžuju si, kam to dám, jen říká, však ty si už místo najdeš. Nejmenší panenka měří sotva pár centimetrů, největší je metr vysoká. Samozřejmě údržba takové sbírky dá práci, jen otřít prach trvá skoro celý den. Která je moje nejoblíbenější, to je pro sběratele těžká otázka, jako kdybyste se ptali rodiče, které dítě má nejradši,“ svěřila se paní Miloslava.

Není jediná, komu svět panenek učaroval. V Česku v současné době existují dokonce kluby sběratelů panenek. Komunikují mezi sebou, vyměňují si panenky, pořádají výstavy. Panenky totiž nejsou jen tak obyčejné hračky. Provázejí lidstvo od pradávna, procházejí všemi kulturami. V minulosti byla panenka členem rodiny a dědila se z generace na generaci.

Pečovatelský dům ve Ždírci se začal stavět loni, takto vypadala hrubá stavba, otevřený pro veřejnost bude v lednu 2019.
Ždírec otevírá nový pečovatelský dům, bude tam i zubař