Podle ředitele organizace Cekus Milana Stránského prošlo kino kompletní rekonstrukcí střechy, včetně hromosvodů. Byly provedeny úpravy říms, svodů, izolací, odvodnění. V objektu byla vyměněna okna v přízemí, plynové vytápění nahradil teplovod. „Uskutečnila se rekonstrukce kinosálu s maximálním ponecháním jeho retro vzhledu," upřesnil ředitel.

Podle Stránského budova chotěbořského kina rekonstrukci už nutně potřebovala, ale tím hlavním problémem byly a jsou peníze.

„Když byla v roce 2009 smetena zastupitelstvem pod tlakem určité části veřejnosti komplexní rekonstrukce budovy kina, včetně zázemí, nastala otázka, co dál? Bylo zde potřeba po 50 letech vše rekonstruovat, střechou počínaje přes odvodnění sklepů, výměnu dosluhujícího systému centrálního vytápění, výměnu sedaček a rozšířením scény a vytvořením sociálního zázemí pro herce konče," konstatoval ředitel s tím, že obdržení financí v podobě takzvaného medvěda od spřátelených poslanců se již nedalo očekávat.

„Město si nevytyčilo jako svoji prioritu zajištění větších investic do budovy, potřebné grantové programy již téměř nejsou pro tuto oblast vyhlašovány a občané nepřetržitě kritizují současný stav 
a vzhled. Byl jsem si plně vědom kritiky návštěvníků, kterým někdy dokonce kapalo na hlavu, kroutili se na nepohodlných vrzajících sedačkách a brblali, jak jsou jinde sály hezké. Chybělo zde i odpovídající zázemí pro vystupující umělce," popsal Stránský vcelku tristní situaci.

Každý rok alespoň o malý kousek

Zbyla tedy jediná možnost – postupně řešit každým rokem něco.

„Bylo ale nutné začít zcela opačně, čili ne od podlahy, ale od střechy. Bez požadavku na další investiční dotace z fondu investic města byly postupně realizovány tyto akce. Přechod na digitální projekci dle standardů DCI, na který jsme od Státního fondu pro podporu a rozvoj české kinematografie obdrželi dotaci půl milionu korun. Dále byla provedena  kompletní rekonstrukce střechy, včetně hromosvodů, úpravy říms, svodů, izolací, odvodnění," popsal ředitel Stránský postup při rekonstrukci objektu.

Přízemí budovy má dnes nová okna, plynové vytápění budovy pak zajišťuje teplovod. A opravy budou nadále pokračovat.

„V následujících etapách plánujeme rekonstrukci elektroinstalace včetně osvětlení vestibulu budovy. Dále rozšíření pódia, vyřešení systému klimatizace, vestavbu sociálního zázemí, rekonstrukci rozvodů ústředního topení v budově a v neposlední řadě celkové zateplení budovy, včetně výměny oken v patře, dveří a nové fasády," doplnil ředitel.