Svatojánská noc, která se slavila v noci z 23. na 24. června, patří mezi nejvýraznější tradice, kterým holdovali naši předkové. Svatojánská noc je opředená řadou pověstí a tradic. Chodily se sbírat bylinky do léčivých nebo kouzelných nápojů. Na kopcích se také zapalovaly velké ohně, které měly slunci dodat více síly. Lidé věřili v jejich očistnou moc. Skákali přes ně, tančili okolo nich a hrály se různé hry.

Tradice svatojánské noci v sobotu ožily na Michalově statku v Pohledi. Návštěvníci si tu mohli prohlédnout ukázky výzdoby, obyčejů a dobového osvětlení, jako jsou louče, krbeček nebo lucerny. Ve stodole při selské veselici zahrála k poslechu i tanci dudácká muzika Stražišťan z Pacova a nechybělo ani dobové občerstvení.

Lípa svobody na kamenickém náměstí postoupila mezi dvanáctku finalistek letošní celostátní ankety Strom roku.
Hlasování začalo. Kamenická lípa bojuje o titul Strom roku 2018

O tom, že se na svatojánskou noc otevírají skály s poklady, se zase mohli přesvědčit návštěvníci zámku Světlá nad Sázavou. Majitelé zámku tu pro děti připravili pohádkovou svatojánskou noc, při které je čekalo pořádné dobrodružství, a hlavně moře práce. Nejprve potkaly nešťastnou bílou paní, které se rozbila lucerna, a tak jí musely pomoci najít ztracené střípky. Potom se vydaly hledat ztracené světýlko, které usnulo navěky v době temna. Při tom se potkaly s děsivým sklepením plným strašidel, upírovi pomohly uvařit kouzelný lektvar a díky němu nakonec kouzelné světýlko probudily. Za to se dočkaly také slibovaného pokladu.

„Akce zaměřené výhradně na děti děláme každoročně. Chtěli jsme pro ně připravit výjimečný pohádkový zážitek. Do pohádky je tentokrát zavedl divadelní soubor Dinosaurus z Havlíčkova Brodu,“ doplnila majitelka zámku Helena Degerme. Kvůli povětrnostním podmínkám nakonec sice nedošlo na avizované zapálení svatojánského ohně, děti si to ale i přesto na zámku užily.

Stará radnice v Havlíčkově Brodě.
Rekonstrukce Staré radnice získala v soutěži dvě ocenění