Oznámil to člen Místní akční skupiny (MAS) Želenohorský region František Bárta. Geopark se rozkládá na ploše 777 kilometrů čtverečních a nalézá se v něm více než sto druhů hornin. Podle odborníků je lokalita učebnicí geologie.

„Geoprůvodci v ČR ještě nejsou. Zájemci absolvují kurz o délce jednoho semestru a zkoušky složí na univerzitě v Hradci Králové. Bude jich asi dvacet nebo pětadvacet a budou turistům k dispozici na telefonu," uvedl Bárta.

Geopark se nachází na území Pardubického kraje a z části na Havlíčkobrodsku. Je ukázkou krajiny, hornin a minerálů, které vznikaly v období 600 milionů let. Nachází se tu činné i nečinné lomy či vyhaslé sopky. Geopark čítá více než 100 významných geologických lokalit.

„Příští rok tam také vznikne pět opěrných bodů s přístřešky a informativními cedulemi a další informace budou na padesáti vybraných lokalitách," řekl Bárta.

Jen v Železných horách geopark snoubí přírodu i architekturu. Patří mezi ně poutní kostel v osadě Podskala, který stojí před strmou opukovou stěnou. Turisty hodně navštěvované jsou pískovcové útvary Toulovcovy maštale, bývalé lomy na pískovec ve Škrovádu nebo opuková Střemošická stráň s trojbokým barokním sloupem Nejsvětější Trojice, kde se nachází mnoho chráněných druhů rostlin a organismů.

Geoprůvodci získají na seminářích například i základy pedagogiky, aby zaujali děti a nabídli zajímavé informace i jiným věkovým skupinám, které se do Železných hor vydají.

„Zároveň by měli turisty upozornit na další zajímavé aktivity v regionu. Říct jim o dobrých restauracích, místních výrobcích či památkách, které mohou navštívit," řekla koordinátorka projektů MAS Želenohorský region Kateřina Korejtková.

Představu o krásách geoparku si lidé mohou udělat už v Heřmanově Městci na Chrudimsku, kde je zmenšený geopark na zahradě informačního centra.  „Na zahradě máme dvanáct kamenů, která odkazují na některá místa spojená s geologií Železných hor," řekl Martin Písař, vedoucí tohoto infocentra.

Lucie Jelínková (čtk)