Veronika pracuje jako dobrovolnice ve Fokusu Vysočina v Chotěboři. Fokus se stará o lidi s duševním i kombinovaným postižením. „Mám na starost klienta, kterému je kolem čtyřicítky. Pomáhám mu ve volném čase, chodíme na procházky, trávíme čas na počítači,“ prozradila Veronika. V Jihlavě studuje obor všeobecná zdravotní sestra. „Setkávám se tak s lidmi, kteří potřebují dost často i jinou pomoc, než jenom tu zdravotnickou,“ podotkla studentka.

S klientem o kterého se stará, se osobně zná, pocházejí z jednoho regionu. Tím pádem bylo pro Veroniku mnohem snazší překonat jeho i svůj počáteční ostych, protože dobrovolník by měl být pro klienta rozptýlením, nikoliv přítěží. „Rodiče mi říkali, že se na dobrovolnickou práci nehodím, protože jsem stydlivá. Takže cena, kterou jsem dostala, bude pro ně asi překvapením, stejně jako byla pro mě,“ konstatovala Veronika. Členkou dobrovolnického týmu Fokusu Vysočina se stala proto, že prý měla hodně volného času a chtěla ho prožít aktivním způsobem. Její dobrovolnická práce ve Fokusu je první, nikdy před tím se dobrovolnictví nevěnovala, ale jak zdůraznila, chce se práci pro druhé věnovat i dál.

Kapela Vosa rock zahraje pro nemocnou Natálku.
Kapela Vosa rock zahraje pro nemocnou Natálku

Veronika Křikavová je jednou ze sedmi dobrovolníků a dobrovolnic, kteří byli nominováni na letošní cenu Křesadlo 2018. Ta se uděluje lidem, kteří ve volném čase a zadarmo dělají něco pro druhé v rámci různých spolků a organizací. Slavnostní předání ceny se konalo v pátek 13. dubna navečer v budově nové radnice. „Cenu pro dobrovolníky vymyslela a uděluje ji organizace Hestia. Cílem této akce je dobrovolnictví zviditelnit, zveřejnit tyto lidské příběhy a získat tak další lidi pro dobrovolnickou činnost,“ informoval moderátor akce Ondřej Rázl. Na Havlíčkobrodsku uděluje ceny dobrovolníkům už více než 10 let Fokus Vysočina a jeho dobrovolnické centrum. V letošním roce stoupl počet dobrovolníků, kteří tuto cenu získali na 27. O vítězi rozhodla porota tvořená zástupci měst na Havlíčkobrodsku a neziskových organizací. Podle ředitelky Fokusu Vysočina Anna Šimonové je v dobrovolnickém centru Fokusu registrováno 270 lidí.

Kromě Veroniky Křikavové byli na cenu Křesadlo nominováni ještě Jaroslava Kabelková, která spolupracuje s Krajskou knihovnou Vysočiny a Senior Pointem, Michaela Marečková za Sociální služby města Havlíčkův Brod, Marie Vrzáková a Lenka Krajhanzlová za Oblastní charitu Havlíčkův Brod, Jan Krýsa, který spolupracuje s Mateřským centrem Zvoneček při Oblastní charitě Havlíčkův Brod a Petr Kotting, spoluzakladatel nadačního fondu aktivní ženy a vedoucí technického kroužku Sedmička Golčův Jeníkov.

Rodina Městeckých.
V Chotěboři budou hrát pro Aleše, výtěžek půjde na konto ochrnutého otce