V lipnickém amfiteátru pod hradem se sešlo na čtyřicet milovníků sušeného masa, kteří se pustili do zpracování více než šesti stovek kilo vepřového.

Nováčci si pod dohledem zkušených členů spolku připravili k sušení svou první kýtu. „Je to jednoduché. Odborně částečně vykostit, zakulatit italským řezem, nasolit na necelé dva týdny, omýt a někam pověsit. A pak rok, dva, trpělivě čekat na zakrojení,“ poradil Rafaj. A protože se na Lipnici pršut suší už od roku 2012, není na spolkových akcích, jako je  Šunkobraní nebo Šunkošt, výjimečné, že se zakrojuje tří, čtyř nebo pětiletá šunka s lahodnou parmazánovou chutí.

Nový obchod ve Ždírci.
Supermarket ve Ždírci nad Doubravou nakonec postaví někdo jiný

Ochutnat takový archívní kousek je podle Rafaje opravdový gurmánský zážitek. Ale k tomu mají nyní založené šunky pořádně daleko. Zkušení i noví šunkovníci je musí střežit před kožojedy, mouchami a jinými nepřáteli, ale také sami před sebou. „Není totiž lehké nepodlehnout pokušení a nezakrojit předčasně,“ poznamenal Rafaj.