Přihlášky sborů se letos poprvé přijímají výhradně elektronicky na adrese www.pyrocar.estranky.cz.

Šéf tohoto serveru Jiří Votava ml. ohlásil, že v polovině února je už letištní plocha mezi městem Přibyslav a vesnicí Hřiště téměř ze dvou třetin obsazena. A každý den se hlásí další sbory. Bylo opět potvrzeno, že konečný počet požárních automobilů, které budou do areálu k přehlídce vpuštěny, jsou rovné tři stovky.

Ukázky techniky jen v sobotu

Podle zkušeností ze tří předchozích Pyrocarů (2007, 2008 a 2011) se dá očekávat příjezd nejméně 25 tisíc lidí. Proto se v nejbližším okolí letiště hledají parkovací plochy. Ta hlavní bude již tradičně na sklizeném poli naproti letišti, další vzniknou ve městě.

Všech pět půlhodinových bloků ukázek nejmodernější techniky integrovaného záchranného systému, včetně letecké, proběhne v sobotu 30. srpna. Předchozí pátek je tzv. příjezdovým dnem automobilových stříkaček, příjezd je možný také v sobotu ráno, neděle již bude vyhrazena pouze rozjezdu a návratu do zbrojnic.

„Chceme, aby Pyrocar byl dosud největší prezentací integrovaného záchranného systému a výkladní skříní naší nové techniky," řekl Deníku František Zadina, náměstek generálního ředitele Hasičského záchranného sboru ČR, který žije v Havlíčkově Brodě.

O stravování se opět v polních kuchyních postarají kuchaři a kuchařky sborů dobrovolných hasičů z Havlíčkobrodska a Žďárska. Oficiálním pivem Pyrocaru se tentokrát stal havlíčkobrodský Rebel, na všech pípách vystřídá dosud kralujícího Velkopopovického Kozla.

Rozhovor s Jiřím Votavou ml. přineseme v sobotu.

Ivo Havlík