V obci s dvaapadesáti obyvateli není vodovod a lidé vodu čerpají z vlastních studní. Jejich vydatnost však není dostatečná a v několika posledních suchých letech bylo vody ve studních velmi málo. Mnohdy vůbec žádná.

„Proto jsme se rozhodli, že lidem v Radostovicích, které patří mezi naše městské části, pomůžeme. Nabídneme jim výhodnou půjčku s minimálním úrokem na vyhloubení vlastního vrtu a zprovoznění jímací technologie," řekl starosta Světlé nad Sázavou Jan Tourek. Radnice je připravena poskytnout každému ze žadatelů půjčku až do výše sedmdesáti tisíc korun, úročenou desetinou procenta na dobu pěti let.

„Víme, že spodní voda v dostatečném množství v Radostovicích je. Potvrdil nám to sto metrů hluboký vrt, který jsme tam nechali udělat za půl milionu korun," pokračoval Tourek.

Výstavba vodovodu a dalších souvisejících technologických zařízení by vzhledem k malému počtu obyvatel Radostovic nebyla rentabilní. A nejen to. Případné nízké odběry by se mohly stát i příčinou podstatného zhoršení kvality vody. „Vrt si proto zatím ponecháme jako zálohu," podotkl Tourek.

Jestli bude o uvedenou nabídku v Radostovicích zájem, to světelská radnice v tuto chvíli ještě neví. S nabídkou obyvatele obce teprve detailně seznámí. „Něco takového děláme vůbec poprvé. Myslím si ale, že by to mohlo fungovat a situace s vodou by se mohla v Radostovicích postupem času zlepšit," uvedl Tourek.

Optimální řešení se zásobováním pitné vody hledá světelská radnice i v dalších městských částech. V Mrzkovicích nebo Dolní Březince by mohlo pomoci například přímé napojení na vodovodní síť z přehradní nádrže Švihov.

Podobné problémy ale neřeší jen na Světelsku. Úspěšný „boj" o vodu svádějí i Golčově Jeníkově.

„Zásobování obyvatelstva našich městských částí pitnou vodou je stále prioritou. Výstavba vodovodu, například z Frýdnavy do Kobylí Hlavy za skoro tři miliony korun, se už uskutečnila a vodovod je zkolaudován," sdělil starosta města Vlastimil Marušák. „A co se týče plánovaného vodovodu do Sirákovic a Vrtěšic za více než čtyři miliony korun, tam se už uskutečnila soutěž a vodovod bude už letos."
Nedostatek kvalitní pitné vody trápí Jeníkovsko celá léta. V době sucha ve studních hladina vody klesá, nebo je nekvalitní.

„Lidé v těchto obcích mají studny, část z nich je dokonce nově vrtaná, ale problém je s kvalitou vody. Ta je často železitá a v podstatě je to minerálka. Hlubší vrty zase prokázaly přítomnost vysokých koncentrací sirovodíku. V důsledku toho voda páchne, zanáší vrty a kapacita studní se snižuje," vysvětlil Marušák.

Další chystaný vodovod do Římovic a Budek za zhruba deset milionů korun, je podle Marušáka ve fázi stavebního povolení. Letos jeníkovská radnice zažádá o dotaci. Samotná stavba vodovodu by se měla uskutečnit v příštím roce.

Identická situace panuje i v přípravě výstavby vodovodu do Stupárovic. Také ten přijde zhruba na deset milionů korun.