Havlíčkobrodská radnice však řeší, co bude se stávající budovou finančního úřadu. Reálně totiž hrozí, že město bude mít přímo v centru další chátrající prázdnou budovu, která nebude mít žádné využití.

„Finanční úřad v Havlíčkově Brodě, tedy jakýsi skleněný mrakodrap na Smetanově náměstí, stojí ve městě již čtyřicet pět let. Budova byla již kdysi projektována pro úřednický život, a nepřijde mi tak logické, proč by se najednou úředníci měli stěhovat do klášterních prostor," uvedl místostarosta Havlíčkova Brodu Libor Honzárek. Rovněž dodal, že havlíčkobrodský klášter je památkově chráněná noblesní budova, která ve městě stojí již tři sta let a vždy sloužila ke vzdělávacím účelům.

Navržena byla již v roce 1679 pro potřeby řádu augustiniánů, tedy pro naplňování zejména funkcí v oblastech duchovněosvětových a vzdělávacích.

Nevyhovující stav

„Naopak si myslím, že by klášter měl být zachován pro turistickou a kulturní činnost, tedy například stát by zde mohl mít další veřejně přístupný depozitář svých uměleckých sbírek," konstatoval Honzárek.

Stávající budova finančního úřadu je totiž ve špatném technickém stavu. Na některých místech je dokonce pletivo, které chrání skleněný plášť proti případnému opadávaní fasády.

„Finanční ředitelství se rozhodlo budovu neopravovat. Peníze, které byly původně určené na rekonstrukci, stát ušetří a úředníci se z budovy odstěhují," řekl České televizi mluvčí Finančního úřadu pro Kraj Vysočina Josef Tomek. Ten podotkl, že podle harmonogramu by se mohlo se stěhováním začít již ve čtvrtém čtvrtletí tohoto roku.

Havlíčkobrodská radnice by se však s Ministerstvem financí chtěla nějak dohodnout a v zájmu občanů budovu kláštera zachránit. „Když si představím, že lidé na finanční úřad většinou chodí ve stresu z toho, co je tam čeká, kde musí například co doplatit, tak velmi pochybuji, že by měli chuť se nechat unášet rozjímáním nad vzácnými barokními lunetami ze života svatého Augustina či jinou architektonickou památkou," vysvětlil Honzárek.

Pokud by se však finanční úřad přestěhoval, stát bude muset začít řešit otázku, co s budovou dál. „Ve hře je samozřejmě i varianta budovu zbourat, přičemž náklady na demolici by se jistě vyšplhaly do desítek milionů. Z toho důvodu by bylo lepší, kdyby se budova zrekonstruovala a případně by se sem mohli sestěhovat i pracovníci dalších institucí a úřadů z jiných poloprázdných budov ve městě," nechal se slyšet Honzárek.