Nákaza se podle starosty nejprve potvrdila u jedné úřednice, která se účastnila porad vedení města. „Postupně byli testováni další zaměstnanci, výsledky u některých byly pozitivní,“ informoval tajemník úřadu Július Barta.

Jak počty nakažených stouply, rozhodl se městský úřad zavést bezpečnostní opatření. Pro nejdůležitější jednání jsou vyhrazeny úřední hodiny v pondělí a ve středu od 14 do 16 hodin. Jinak je na radnici zamčeno.

Systém platí od pondělí 17. srpna do odvolání. Vedení radnice je v kontaktu s hygieniky. Několik případů výskytu koronaviru se objevilo podle hygienika Jiřího Kose také v České Bělé. Obec o výskytu nákazy informovala na webových stránkách. „Žádná omezení s ohledem na nízký počet případů nezavádíme, vše konzultujeme s hygienou. Dodržujte hygienické zásady,“ požádala tamní starostka Alena Kubátová. Páteční promítání letního kina se v obci ruší.

Podle hygienika Kose se v České Bělé jedná o turisty, kteří si nákazu přivezli z tuzemské dovolené. „Případy se daří mít pod kontrolou,“ upřesnil s tím, že na Vysočině je riziko nákazy minimální.

Symboly minulosti. Sochu Gottwalda v Jihlavě strhli v roce 1990.
Milicionář ve skladu, z Gottwalda byly tři děti. I na Vysočině se kácely pomníky