Kdo hledá pravou vánoční atmosféru, fara v České Bělé je ideálním místem, kam by měl zavítat. Alena Sienská tu spolu s Rudolfem Zahálkou už deset let lidem pro radost otevírají výstavu betlémů. A že je na co se dívat. První, co upoutá pozornost každého kolemjdoucího, je bezesporu rákosový betlém na zahradě fary. Jeho tradice je stará už 20 let.

"Paní Sienská rákosový betlém vymyslela v roce 1997, ještě v Poličce, kde jsme tehdy působili. Od té doby se rozrostl a prošel dvakrát generálkou," prozradil farář Rudolf Zahálka.

Ilustrační foto
Ledeč plánuje stavbu krytého bazénu za sto milionů korun

Lidé se tu mohou kochat nejenom tradičními jesličkami, ale nechybí ani slon nebo muzikanti. V loňském roce k betlému přibylo devět figur i s trakařem, sáňkami a hudebními nástroji. Výroba betlému tvůrcům zabrala celé prázdniny. "Musí se uplést rohože, vyrobí se kostry a ty se potom dále obalují. Oříškem bylo výrobit hlavu tak, aby měla tvar, který vydrží. Nemůže to být ani ze slámy, ani z rákosu, protože sláma shnije a rákos časem sedne. Tak tam máme smotané elektrikářské dráty," doplnila Alena Sienská.

Společně letos také připravili Ladův betlém, který zabírá celou chodbu fary. Nezapomíná se na žádný detail. I vchodové dveře jsou upravené tak, aby připomínaly venkovské stavení. Po levé straně si návštěvníci mohou povšimnou sáněk, které Alena Sienská spolu s Rudolfem Zahálkou vyrobili podle Ladových obrázků.

Desátá jubilejní výstava je věnovaná právě tomuto umělci, který je symbolem české zimy a od jehož narození 17. prosince uplynulo již 130 let. Na tento den se také naplánovalo oficiální otevření výstavy.

"Pokud si v našich krajích představujeme tu nejkrásnější podobu Vánoc, pak jsou to Vánoce, jak je namaloval Josef Lada. Proto jsme letošní výstavu na faře zaměřili na to, aby nám vánoční náladu vytvářelo právě Ladovo dílo," upřesnil Rudolf Zahálka. S Alenou Sienskou vytvořil zvětšeninu známého Ladova betlému, ve kterém jsou motivy i z jeho dalších méně známých betlémů a obrázků.

Ilustrační foto.
Brod schválil rozpočet na další rok. Nejvíce peněz půjde na koupaliště

Josef Lada za svůj život vytvořil vánoční motivy v desítkách variací. Na výstavě v České Bělé si lidé mohou prohlédnout i jeho pohlednice.

Kromě ladovských motivů ale výstava nabízí i množství dalších betlémů různého stáří i z různých materiálů. Za dobu, kdy fara výstavu pořádá, se jich tu sešlo nepřeberné množství. "S tradicí betlémů jsme začali již před 24 lety na bývalém působišti v Poličce. Za tu dobu se nám od lidí sešla opravdu bohatá sbírka betlémů. Jsou jich stovky. Některé máme zapůjčené, jiné naopak sami půjčujeme," doplnila Alena Sienská.

Každý betlém má svůj zajímavý příběh. Třeba keramický betlém, který faře věnoval nejmenovaný primář. "Neměl tak velký byt, aby si ho mohl sám vystavit, a tak nám ho daroval. Dostal ho od umělkyně, která mu tím chtěla poděkovat za to, jak pečoval o její maminku," zmiňuje jeden z mnoha příběhů Alena Sienská. Jsou tu i papírové nebo vyřezávané betlémy, betlémy malované na kamenech, betlém ze dřeva z Izraele, z patchworku nebo betlém z perníčků, který má sladkou tradici, jež potěší zejména děti.

"Betlém je tu do konce výstavy. Ta 30. prosince končí a poslední hodinu se sní," prozradil s úsměvem českobělský farář. Každý rok je tu i jeden mechanický betlém a nechybí ani osvětlení věže kostela vánočními hvězdami a girlandami, které potěší každého kolemjdoucího.

Česko zpívá koledy.
Koledy zněly na náměstí i na návsích

"Za betlémářskou tradici se vlastně zasloužil císař Josef II. Zakázal betlémy v kostelech, a tak si je lidé začali dělat doma. My výstavu děláme lidem pro radost. Aby sem přišli a našli tu klid a pohodu," dodal s úsměvem sympatický farář.

Vstup na výstavu je zdarma. Kdo ale chce, může věnovat dobrovolný příspěvek na nutnou opravu střechy kostela. Každý si také může zakoupit nějakou drobnost, například svíčku se zobrazením zdejšího kostela. Výstava je otevřená od 17. prosince od 14 hodin až do 30. prosince. Od pondělí 18. prosince do soboty 23. prosince jí lidé mohou navštívit od 15 do 17 hodin, na Štědrý den od 9 do 11 hodin, 25. a 26. prosince od 14 do 17 hodin a po zbytek výstavy od 15 do 17 hodin. Návštěva stojí určitě zato.