Ve svém vskutku úctyhodném věku, celých 102 let, vypadá tak na sedmdesát. Vitalitu a životní energii by mu mohl závidět mnohý padesátník.
Jeho recept na dlouhověkost je vcelku jednoduchý. „Nikomu jsem nezáviděl a bral jsem život tak, jak přicházel," říká jeden z nejstarších občanů Havlíčkova Brodu, který v současné době žije už více než pět let v domově pro seniory Reynkova. Když slavil rovnou stovku, postěžoval si s humorem, že jakmile vidí hezkou holku, slzí mu oči, a do dalšího roku si přeje už jenom pevné zdraví.

František Krédl pochází z obce Příjemky na Chotěbořsku. Ze sedmi sourozenců byl nejmladší. Z jeho bratří a sester už nežije nikdo. „Z celé rodiny jsem tady zůstal sám," povzdychne si jubilant. Když se ho zeptáte, co celý život dělal, skromně prozradí, že pracoval u silnic. Vydržel tam celých 33 let. „U silnic jsem pracoval v době, kdy přišli Němci, byla zima, závěje, museli jsme prohazovat sníh, aby německé jednotky vůbec mohly projet," vzpomíná bývalý cestář, který za svůj život zažil hned několik prezidentů a čtyři společenská zřízení.

Fyzické práci se nikdy nevyhýbal. „Samozřejmě, že jsem si občas dal nějakou tu štamprličku. Jezdil jsem po okrese za cestáři, rozděloval práci, měl jsem na starost 18 chlapů, ale nikdy jsem si nepotrpěl na nějaké opíjení. Doma jsme jedli, co bylo," říká František Krédl, který se může chlubit deseti vnoučaty a jedenácti pravnoučaty, ale ani jedno z nich není František.

Jeho celoživotním koníčkem bylo cestování. Zájezdů a výletů se nejen účastnil, ale také je rád organizoval i coby důchodce. Zaměstnanci domova mají Františka Krédla moc rádi. „On vyzařuje takový optimismus a pohodu. Jeho životní elán je obdivuhodný. Nikdy nikoho nepomlouval, nikomu neublížil," říká ředitelka Magdalena Kufrová. Dokonce i v tak vysokém věku se František Krédl snaží udržet si fyzickou kondici alespoň procházkami, pravidelně navštěvuje v Domově pracovní terapie, pěstuje květiny. „Co jiného bych dělal, seděl a díval se z okna," říká s úsměvem. I jeho manželství mohlo sloužit za příklad. Trvalo celých 71 let. Podle ředitelky Kufrové se František Krédl o svoji ženu s neuvěřitelnou obětavostí staral až do poslední chvíle, kdy v domově zemřela.