„Další zvyšování tlaku jsem prostě nedokázal unést. Viditelné změny, prokazatelné výsledky a 14 let práce byly prostě stále málo. Proto odcházím, všichni jsme nahraditelní, více bych to asi nekomentoval,“ vzkázal Havlíčkobrodskému deníku ředitel Jedlička, čímž neoficiální informace o svém ne zrovna dobrovolném odchodu potvrdil.

Havlíčkobrodský deník oslovil i některé zaměstnance muzea. „Upřímně, neznám důvod rezignace, nikdy mi nebyla sdělen. Tudíž mi nezbývá nic jiného, než ji pouze respektovat,“ konstatoval jeden z nich, Michal Kamp. Ani Kraj Vysočina rezignaci ředitele Jedličky podrobně nekomentoval. „Dne 23. 3. 2018 byl Radě Kraje Vysočina doručen dopis, ve kterém ředitel Muzea Vysočiny v Havlíčkově Brodě Jiří Jedlička rezignoval na svoji funkci k 31. 5. 2018. Ve věci osobních nebo pracovních vztahů ředitele a zaměstnanců muzea se budete muset obrátit přímo na ně,“ odpověděla Eva Neuwirthová za tiskové oddělení odbor sekretariátu hejtmana.

Na základě Jedličkovy rezignace zveřejnil Kraj Vysočina výběrové řízení na post ředitele muzea. Možnost pro podání přihlášek končí dne 21. května v poledne. Ředitel Jiří Jedlička působil v muzeu 14 let. Za tu dobu se muzeum prezentovalo množstvím nápadů a aktivit. Ředitel jedlička plánoval například postavit na Smetanově náměstí archeologický skanzen.

Krajský úřad v Jihlavě
Cena za společenskou odpovědnost putovala do brodského B:TECHu

Ovšem dalším velkým cílem muzea bylo podle slov Jiřího Jedličky upozornit na sklářství, které má v regionu velkou tradici. „Každé vlastivědné muzeum se snaží být v něčem odlišné od ostatních muzeí, mít ještě tu třešničku na dortu v podobě nějaké své specializace. A samozřejmě tato specializace nemůže být nahodilá, ale musí to být něco, co je opravdu v tom regionu zajímavé a co má nadregionální význam," podotkl Jedlička s tím, že sklářství je okresní fenomén, na kterém by stálo za to pracovat a propagovat ho. A tak vznikla unikátní replika středověké tavicí pece, která loni na podzim přilákala na Vlkovsko u Havlíčkova Brodu mnoho zvědavců a milovníků tradičních řemesel.

„Rezignaci radě kraje jsem podal sám, stejně jako výpověď z pracovního poměru. Předpokládám, že kolegové, kteří jsou bezpochyby schopní, dokáží zcela všechny rozpracované projekty zajistit,“ konstatoval odcházející ředitel Jedlička.

Seznam požadavků na nového ředitele Muzea vysočiny v Havlíčkově Brodě, který zveřejnil Kraj vysočina je pořádně dlouhý. A zabírá více než čtvrtinu archu formátu A4. Nový ředitel musí mít vysokoškolské vzdělání, orientaci v muzejnictví, vysokou spolehlivost, manažerské schopnosti, vysoké pracovní nasazení a schopnost probouzet v zaměstnancích jejich vlastní potenciál.