Komise se letos sešla na krajském úřadě v Jihlavě a značku Regionální potravina navrhla pro rok 2023 osmi výrobkům. „Soutěž probíhá opět ve všech krajích České republiky s výjimkou Prahy. Značku Regionální potravina můžou získat producenti zemědělských a potravinářských výrobků do 250 zaměstnanců. Oceněný výrobek získává po dobu čtyř let právo zdarma užívat značku,“ komentovala Eva Češpiva, mluvčí státního zemědělského intervenčního fondu, který se o značku stará.

Zdroj: Youtube

V komisi, která výrobky hodnotila, zasedli zástupci ministerstva zemědělství, státního zemědělského intervenčního fondu, státní zemědělské a potravinářské inspekce, státní veterinární správy, agrární komory, potravinářské komory a Krajského úřadu. „Těší mě, že soutěž přilákala hned několik nových výrobců a přihlásili se i známí producenti z předešlých let. Věřím, že oceněné produkty nabízí plnou škálu chutí, které budou chtít zákazníci na našich plánovaných ochutnávkách vyzkoušet,“ uvedl k letošnímu ročníku Lukáš Vacek ze společnosti Festing, která je koordinátorem soutěže na Vysočině.

Vítězové se mohou značkou Regionální potravina pyšnit následující čtyři roky.
Výrobci z Vysočiny se mohou hlásit do soutěže Regionální potravina

Všechny produkty, které letos získaly prestižní značku Regionální potravina Kraje Vysočina, budou představeny 9. září na Přibyslavských slavnostech a Mlékárenském dni.

Kdo z Vysočiny získal letos značku Regionální potravina:
Pečená krkovice na kmíně – řeznictví Stejskal, Chotěboř
Havlíčkova klobása s portským vínem - Tomáš Havlíček, Třebíč
Farmářské pařené válečky s bazalkou – Farma rodiny Němcovy, Radostín nad Oslavou
Broskvový jogurt s chia – Agromilk
Fit chleba – LexfinMátový sirup – Iva Navrkalová, Třebíč
Džem extra jablko černý bez – Dana Nováková, Lhotka
Kmínový olej z Petrávče         Zdroj: Státní zemědělský intervenční fond