Stará radnice, ve které v současnosti sídlí Krajská knihovna Vysočiny, patří k brodským nejcennějším a nejzachovalejším památkám. Město se ji před několika lety rozhodlo kompletně zrekonstruovat. Pět let trvající práce, které si vyžádaly zhruba 60 milionů korun, vyvrcholily v loňském roce. Náklady převážně hradilo město.

O tom, že se obnova radnice povedla, svědčí nejnovější ocenění i další avizovaná nominace na prestižní památkářskou cenu. „Ta stavba se podle mě mimořádně povedla v tom kontextu, že tady proti sobě nestála technokratická sféra inženýrů, stavařů a architektů proti památkářům. Na rekonstrukci Staré radnice pracovali společně, podařilo se jim najít jakousi schodu a mám pocit, že ta stavba je, byť modernizovaná, stále v kontextu se svou historickou podstatou. Výjimečně se povedlo sladit záměry obou táborů,“ uvedl místostarosta Havlíčkova Brodu Libor Honzárek.

S ohledem na význam památky se stavební zásahy prováděly jen v nejnutnější míře. Některé původní nevhodné materiály, jako byla dlažba vstupní haly z bulharského mramoru, nahradily materiály z místních zdrojů, třeba kamenná dlažba nebo dubové podlahy.

František Švihlík
Zemřel herec a režisér František Švihlík

Ve Staré radnici dnes sídlí krajská knihovna. Ta se ale v budoucnu přesune do plánované novostavby na Ostrově. Město proto zvažuje další využití cenného objektu. „Budeme vycházet z modelu, který byl zpracován před několika lety. Uvolněné místnosti by mohly najít řadu alternativních využití. Budeme zde ale muset zapracovat i na nějakých detailech, například se musí zlepšit doprava pro imobilní spoluobčany. V současnosti je zde takzvaný schodolez, který nepůsobí zvlášť dobře. Předchozí studie proto počítá s výtahem, který by obě podlaží spojil,“ doplnil Libor Honzárek.

Ve Staré radnici by v budoucnu mohlo najít místo třeba regionální muzeum, obřadní síň nebo společenský sál. Možností je hodně a město chce všechny pečlivě zvážit.

Na zámku ve Světlé v sobotu vypukne Dětská svatojánská noc. Děti se tu potkají i s Bílou paní.
Na světelském zámku děti potkají i Bílou paní