„V horku nejde na odbyt vepřo, knedlo zelo, guláš nebo svíčková se šesti. Zákazníci mají zájem hlavně o lehká stravitelná jídla. Takže nabízíme hlavně saláty, polévky a rybí maso,“ prozradil provozovatel brodské restaurace U Zlodějky Ivo Jelínek.

Denní menu v době letních veder výrazně změnil i Panský dům v Chotěboři. Hosté mají chuť hlavně na saláty, z nabídky mas vedou ryby, navíc Panský dům nabízí studenou rajčatovou polévku gazpacho původem ze Španělska. Úplně opačnou zkušenost má ale Gabriela Písaříková z restaurace Sázava v Ledči nad Sázavou. „Bez ohledu na horko jasně vede svíčková a kachna. Především turisté z Prahy se k nám chodí najíst a pochvalují si kvalitní kuchyni za levné ceny,“ konstatovala Písaříková.

Podle výživové poradkyně Aleny Kubátové vysoké teploty představují zátěž pro organismus a tučná strava se v této době opravdu moc nehodí. "Naopak je vhodná zelenina s vysokým obsahem vody. Perfektní je například okurka, která má maximum vody a minimum kalorií. Dokonale zchlazuje tělo a je protizánětlivá. Výborné jsou okurkové nápoje s mátou. V parných dnech pomůžou také rajčata, hlávkový salát nebo ředkvičky," radí Kubátová. Z mas se hodí hlavně ryby, králičí a krůtí maso.