Každý, kdo byl zkontrolován a nebyl pod vlivem alkoholu, totiž na cestu dostal nealkoholické pivo a jednorázový alkoholtester. Ve čtvrtek totiž na rušné silnici první třídy, která v posledních dnech proslula tím, že tu policisté nachytali několik silničních „pirátů", opět proběhla celorepubliková akce s názvem Řídím, piju nealko pivo.

„Během ní jsme zkontrolovali celkem sedmdesát vozidel, osobních i nákladních. Zaznamenali jsme pouze méně závažné přestupky, které byly vyřešeny na místě blokovou pokutou. Žádný z řidičů nebyl pod vlivem alkoholu," zhodnotila spokojeně tisková mluvčí havlíčkobrodské policie, Monika Pátková.

Někteří z šoférů se při pohledu na policejní hlídku mračili. „Tenhle týden mě kontrolujete už potřetí," volala už zdálky postarší řidička. Na její tváři se ale brzy objevil úsměv. Za alkoholtester a nealko pivo byla evidentně ráda.

Někteří řidiči však z místa spokojeně neodjížděli. Hlídka totiž přece jen u nich několik nedostatků objevila.

Blokové pokuty

„Ale šlo o méně závažné přestupky, které byly vyřešeny na místě blokovou pokutou," prozradila Monika Pátková.

Jak už bylo zmíněno, akce probíhá celorepublikově, a to ve spolupráci Svazu pivovarů a sladoven a Policie České republiky.

Při předávání drobné pozornosti došlo i k některým úsměvným situacím. „Zastavili jsme šoféra z Německa a nevěděl jsem, jak mám přeložit, že jde o akci Svazu pivovarů a sladoven ve spolupráci s policií. Tak jsem mu prostě řekl, že dostane dárek od policie. Docela na to zíral," dodal se smíchem jeden z brigádníků zúčastněných pivovarů, kteří také na čtvrteční akci spolupracovali.