Během minulého týdne se policisté na Vysočině v rámci akce Tispol zaměřili na kontrolu dodávkových a nákladních vozidel na dálnici D1. „Výrazný nárůst kamionové dopravy, která využívá k tranzitu páteřní komunikace našeho kraje, je v posledních letech patrný. S tím souvisí také riziko vyššího počtu dopravních nehod, které způsobí řidiči kamionů,“ uvedl vedoucí odboru služby dopravní policie Jan Kostečka a připomněl, že celková částka uložených kaucí dosáhla loni téměř sedmi milionů korun. Letos dosud policisté na Vysočině zkontrolovali 3 201 nákladních vozidel, zjistili 628 porušení a uložili dvě stě kaucí v celkové částce 4 518 500 korun.

Od loňského podzimu mají strážci zákona k dispozici plochu pro kontrolu kamionové dopravy přímo v Jihlavě v Pávovské ulici. Stahují tam vozy z dálnice i ze silnic v okolí. Při kontrole speciálně vyškolení policisté nejdříve zkontrolují, zda má řidič v pořádku doklady potřebné k řízení a provozu vozidla a doklady související s přepravovaným nákladem. Zjišťují, zda dodržuje bezpečnostní přestávky a nepřekračuje zákonem stanovenou dobu jízdy. Současně s tím probíhá vážení vozidla, kontroluje se celková hmotnost i zatížení jednotlivých náprav, technický stav vozu i správné uložení nákladu. Důkladná kontrola trvá téměř hodinu.

Ilustrační foto.
Na Jihlavsku se chystají velkolepé oslavy vzniku republiky

„Vedle kontrol technického stavu vozidel se hodláme více zaměřovat i na upevňování nákladu. Zjišťujeme totiž, že řada nehod na dálnicích ale i na i silnicích nižších tříd je spojena s tím, že z nákladního vozidla něco vypadlo,“ vysvětlila policejní mluvčí Dana Čírtková. Přestupky páchají Češi i cizinci. „Řidiči zejména z třetích zemí často nedodržují zákonem stanovené bezpečnostní přestávky a falšují tachografy,“ dodala mluvčí.

Problémem je i jízda s přetíženým kamionem, tyto vozy často vozí dříví. „Policisté v případech, kdy jde o závažná porušení právních předpisů, na místě rozhodují o uložení kauce ve výši sto tisíc korun. Pokud řidič kauci nesloží, může mu policista zabavit doklady k vozidlu a k nákladu a zakázat mu pokračování v jízdě,“ varovala Čírtková.