Důvodem zdržení je uzavírka velice frekventované křižovatky Nádražní a Josefodolské ulice nedaleko fotbalového stadionu. Právě ve světelské Nádražní ulici totiž město zahájilo počátkem letních prázdnin rozsáhlou rekonstrukci, která potrvá až do poloviny října.

„Předmětem celé rekonstrukce je položení nové dešťové kanalizace, oprava svršku vozovky a splaškové kanalizace, včetně přípojek. V plánu je také vybudování chodníku k železničnímu přejezdu. Naší snahou je uzavírku Nádražní ulice a křižovatky s Josefodolskou ulicí co nejvíce zkrátit, ale stihnout to do světelské Svatováclavské pouti se nám, bohužel, asi nepodaří,“ uvedl Ondřej Bareš, stavbyvedoucí firmy EVOS – HYDRO, která zakázku jako subdodavatel provádí pro společnost Eurovia CS.

Zrádná objíždka

Pro řidiče jedoucí ze Světlé nad Sázavou na Habry a opačným směrem to v praxi znamená, že musí využít objížďku vedoucí přes Bohušice.
Ta se však může stát zrádnou především pro řidiče těžkých kamionů, kteří se během jízdy budou potýkat s prudkou zatáčkou uprostřed kopce. Uzavírka se dotkne také lidí mířících do sousední Příseky.

Podobné komplikace čekají od poloviny července také na řidiče v Havlíčkově Brodě. Tam město a Kraj Vysočina uzavřou Žižkovu ulici od kruhového objezdu u obchodního domu Albert až po křižovatku s Kyjovskou ulicí.

„V době uzavírky provede firma kompletní opravu povrchu komunikace, chodníků, veřejného osvětlení a inženýrských sítí.  Vzniknou tady i nová parkovací stání a sadové úpravy,“ uvedla tisková mluvčí města Alena Doležalová.  Uzavírka potrvá přibližně do konce letošního listopadu.
Řidiči mohou využít objížďku, která povede severovýchodním obchvatem města a Kyjovskou ulicí, jež zůstane průjezdná.  Tuto trasu využijí i linky autobusové a městské hromadné dopravy. Zastávka Pekárny se totiž dočasně přemístí mezi kruhové objezdy naproti benzinové pumpě za hypermarketem Albert.

„Zastávka Kyjovská se pro směr od zastávek Pekárny, U marketu, Zetor a BTV plast posune na chodník za křižovatkou ulic Kyjovská a Konečná. Pro autobusy, které pojedou směrem na Žižkov II, zůstane tato zastávka na původním místě,“ vysvětlila Doležalová.

Město hodlá v tomto i příštím roce s rekonstrukcí Žižkovy ulice nadále pokračovat a opravit komunikaci v téměř celé délce od již zmíněného kruhového objezdu až k budově havlíčkobrodské městské policie.

Celkové náklady na rekonstrukci vyjdou město přibližně na sedmnáct milionů korun.  Dalších čtrnáct a půl milionu přidá Kraj Vysočina. 

Jan Štrobl