Naštěstí mají z čeho vybírat. Obchody papírnictví i supermarkety jsou školními pomůckami plně a dostatečně vybaveny. Jejich prodavači jsou připraveni rodičům nastávajících školáků s výběrem pomůcek poradit.

„Většina rodičů nakupuje s rozumem a postupně. Zvýšený zájem o školní potřeby a pomůcky evidujeme už od konce července, největší nápor nás ale čeká v druhé polovině srpna," uvedla například Andrea Klempířová, pracovnice jednoho havlíčkobrodského papírnictví. „Rodiče to rozhodně nemají jednoduché. Co si budeme povídat, vybavení pro prvňáčka je opravdu drahé. Jenom v papírnictví nechají hravě přes dva tisíce korun," pokračovala Klempířová.

Čtyři tisíce a výš

A není se čemu divit. Školáka je potřeba vybavit aktovkou, penálem, sešity, barvami, štětci, pery, pastelkami, pravítky a dalšími pomůckami.

„Máme dva syny. Ten mladší půjde letos do první třídy. A s jistotou mohu říct, že za školní pomůcky zaplatíme rozhodně více, než když šel do školy ten starší. A to jsem tenkrát platila něco okolo čtyř tisíc korun s tím, že aktovku, která je drahá, dostal jako dárek," svěřila se Marie Niederlová z Havlíčkova Brodu při nákupu školních pomůcek.

Některé školy se snaží dopad na peněženky rodičů zmírnit. Například nabídkou již použitých potřeb pro výtvarnou výchovu.  Ovšem najdou se i takové školy, které například vyžadují přesnou značku pomůcek a jiné značky neakceptují.

„Každá škola má jiné podmínky a děti učí odlišnými metodami. Tudíž také potřebují odlišné pomůcky. Pravdou  je, že nějakých pět tisíc za prvňáčka necháte v obchodě jedna dvě," přidal se další nakupující rodič, Zbyněk Pippal z Prahy.

Učitelé prvního stupně základních škol, které Deník oslovil, se shodli v tom, že rodiče by se při nákupech pro prvňáčky neměli trápit s tím, že na něco zapomenou.

„První týdny ve škole slouží k tomu, aby se trochu usadil režim, který je pro děti nový, a když na něco rodiče zapomenou, v pohodě to pořídí ještě v září nebo říjnu," sdělila například havlíčkobrodská elementaristka Jana Dvořáková.

Co potřebuje žák do první třídy?
Dítě by si do první třídy mělo přinést aktovku, penál s perem a tužkami, pastelky, gumu, ořezávátko a nůžky. Dále vybavení na výtvarnou výchovu, to znamená  zástěru, štětce, vodové barvy, tempery, křídy, barevné papíry, plastelínu a lepidlo. Na tělocvik tepláky, triko a tenisky. Potřebovat bude i obaly na sešity, desky na písmenka a číslice, bačkory a pytlík na bačkory.

Radka Kárníková