Podle ředitelky Jany Beránkové potřeboval Brod novou mateřskou školu jako sůl. „Všechny mateřské školy musely žádat každý rok Ministerstvo školství o výjimku. Třídy byly přeplněné. To z výchovného hlediska není nejlepší způsob,“ poznamenala. Pro některé rodiny byla mateřská škola skutečně těžko řešitelným oříškem. „Vím, co to je hledat místo pro dítě ve školce. Kdybych neměla babičku, nemohla bych do práce,“ povzdechla si Jana Formánková.

V nové mateřské škole Konečná jsou tři třídy. Dvě pro děti mladší tří let a jedna pro děti starší. Vejde se sem 60 dětí. Předškolákům udělají radost prostorné herny plné hraček, obědy jim uvaří kuchařky v moderní kuchyni. K zábavě mají děti hřiště plné prolézaček a dalších vymožeností. „Některé děti se s rodiči přišly podívat už v srpnu, jak nová školka vypadá. Věřte tomu nebo ne, ani se jim nechtělo domů,“ svěřila se ředitelka Beránková.

Na přijetí do Domova Stříbrné Terasy v Jihlavě se čeká asi měsíc.
Covid zamíchal pořadníky: domovy důchodců na Brodsku přijmou klienty i do měsíce

Místostarosta Vladimír Slávka sledoval demografický vývoj ve městě už delší dobu. „Už asi deset let. Slyšel jsem, jak je nás málo, jak národ vymírá. Ale já zjistil, že v Brodě je dětí až dost. Spíš jim chybějí třídy v mateřských školách,“ konstatoval. Projekt na novou mateřskou školu připravovali v Brodě minimálně od roku 2017.

Stavba začala takzvaně na zelené louce, na dosud nevyužitém pozemku vedle základní školy Konečná. „Součástí budovy jsou nejen tři třídy, ale také jídelna a kuchyně s vybavením pro vaření různých diet. Dětí s různými stravovacími potížemi stále přibývá,“ informovala mluvčí městského úřadu Alena Doležalová. Stavba školky přišla na 60 milionů korun. Z toho 50 milionů pokryly dotace z evropských peněz, zbytek šel z městské pokladny. „Stavět jsme začali na jaře 2020 a skončili letos. Budova vypadá na první pohled jako jednoduchý kvádr, ale je vybavená s veškerým komfortem,“ doplnil Milan Oplíštil, předseda představenstva stavební firmy Roneli.