Jak majitelka kavárny přiznává, nějaký čas trvalo, než našla ten správný způsob, kdy je možné ze smetanového plátu začít tvořit ruličky. „Právě ten moment je rozhodující. Když spěcháte, zmrzlina jen teče, když váháte, zmrzne na kost,“ říká. A její ruce po chladícím plátu jen kmitají. V okamžiku, kdy zmrzlinář pochopí kdy přišla ta správná chvíle, může nechat pracovat vlastní fantazii. „Důležité je také vědět, co do zmrzliny dát. Ovoce má v sobě hodně vody, zmrzlina rychle tuhne. Čokoláda naopak tuhnutí zpomaluje,“ vysvětluje.

Nerezová deska k výrobě zmrzliny musí být opravdu ledová. Má asi mínus třicet stupňů. Na ni zmrzlinářka nalije připravenou směs a je potřeba rychle stírat, roztírat a sekat.

Zdroj: Deník/Štěpánka Saadouni

Kavárnu si Andrea Komůrková v Brodě otevřela před šesti lety, většina pochoutek, které tady nabízí, jsou domácího původu. I na rolovanou zmrzlinu má Andrea svůj rodinný recept. „Používám mléko, jogurt nebo smetanu. Zmrzlinu ale dokážu vyrobit na přání zákazníky i bez laktózy. Kdo nemá rád sladké, udělám mu zmrzlinu ovocnou. V Asii se tahle pochoutka dělá opravdu z čehokoliv. Tam je v oblibě například zmrzlina z coly nebo fanty, ale mě moc nechutnala,“ dodává.

Výroba jedné porce rolované zmrzliny trvá šikovné zmrzlinářce jen několik minut a z jednoho plátu dostane zákazník pět ruliček. V Česku se rolovaná zmrzlina objevila asi před třemi lety, ale nabízí ji jen málo cukrářů a zmrzlinářů. Její výroba je podle cukrářky Dany Frimlové i přes rychlost zmrzlináře poměrně pracná a v době, kdy na ledovou pochoutku stojí dlouhá fronta, je rychlejší točená zmrzlina do kornoutku. Rozdíl je i v ceně, točená klasika je levnější.

Prohlédněte si novou pláž na Břevnické přehradě u Chotěboře
VIDEO: Jako u moře. Podívejte se na novou pláž na Břevnické přehradě v Chotěboři

Podle Michala Hardyna, který se zabývá tvorbou on-line byznysu tradiční zmrzlina dnes již nikoho neokouzlí. Chce to něco nového, svěžího, co zákazníka zaujme.