Město Přibyslav se odvolalo proti rozhodnutí brodského stavebního úřadu, který zamítl navrhovaný způsob opravy, jenž mu přibyslavská radnice předložila. Připomeňme, že celý spor odstartovalo negativní stanovisko Národního památkového ústavu v Telči, který také nesouhlasí se způsobem, jakým chtějí Přibyslavští most opravit.

Podle místostarosty města  Martina Kamaráda město 
i památkáři trvají na svém, 
a most chátrá každým dnem.

„My i památkáři připouštíme opravu vnitřním systémem skryté nosné železobetonové konstrukce s pomocí železných trnů, které podchytí klenbu mostu. Most by se tak už dále nebortil a nebude 
do něho zatékat. Památkáři
ale navrhují železobetonovou desku pouze jednu," přiblížil detaily Kamarád.
Rozdílná stanoviska zastávají obě strany i co se týče nosnosti mostu. Pokud by byl použit systém oprav navrhovaný městem, nosnost mostu by byla více než 20 tun, v případě použití systému navrhovaného památkáři jen pět tun. „Památkáři, bohužel, nejsou statici. Tak nízká nosnost mostu je nepřijatelná. Most musí vydržet jak přejezdy automobilů, tak zemědělské techniky," zdůraznil Kamarád a poznamenal, že nedaleko mostu stojí rodinné domky a nacházejí se tam i zemědělské pozemky.

Je to urgentní

Obyvatelé Ronova nad Sázavou v současné době používají místo mostu cyklostezku, ale to je podle místostarosty jen dočasné řešení. Nespokojení jsou i zemědělci, kteří mají problém dostat se na své pozemky. A volání po případném novém mostu přes řeku Sázavu jsou v tuto chvíli zcela nereálná.
„Pokud přistoupíme na variantu památkářů, most bude do pěti let poškozen znovu. Proto jsme podali výše uvedené odvolání a doufáme, že rozhodnutí padne tak do sedmi dnů, neboť jde o záležitost velmi urgentní," řekl Kamarád. Ten doufá, že stavební úřad 
v Havlíčkově Brodě nařídí Přibyslavi přijmout opatření vedoucí k záchraně mostu.

V tom případě město zpracuje projekt a začne se záchranou mostu okamžitě.

To by si ale vyžádalo odbourání další části mostu a jeho úplnou uzavírku.

Pokud se se záchrannými pracemi nezačne, konstrukce mostu se bude pomalu bortit a historický most letošní zimu určitě nepřežije.
Podle Petry Folkovičové z Národního památkového ústavu Telč je ale navržený postup města Přibyslavi nepřípustný. „Stejně jako použití těžké techniky při opravách," uvedla Folkovičová.

Kamenný most v Ronově nad Sázavou poškodily tající ledové kry letos na jaře. Později ho ale poškodil i neopatrný traktorista, který na něj se strojem vjel. Následkem toho se probořila část mostovky. Od té doby je most pro dopravu uzavřen.