Jak přesně je lípa stará, nedokáží zjistit ani odborníci. Je totiž dutá, takže nejdou spočítat její letokruhy. Tabulka, která se ukrývá uvnitř stromu, hlásí „stáří asi 800 let“, mrákotínský starosta Miroslav Požár ale uvádí ještě více. „Podle různých indicií jí může být až devět set let,“ přidává svůj poznatek.

Díky její dutosti se dovnitř kmene schová až dvanáct osob. O tom, zda je to skutečně pravda, se před pár dny zajeli přesvědčit i klienti Domova Jeřabina Pelhřimov, konkrétně ti z domova se zvláštním režimem v Horní Cerekvi. „Do lípy se vešlo devět dospělých, dvě děti a jeden pes,“ potvrzuje pracovnice domova Irena Severová.

Majitel a jednatel firmy Zbyněk Zedníček.
V mrákotínském lomu to po zimě opět lítá. Jejich žula je až u Národního muzea

Obvod kmene měří přes deset metrů. Klienti Jeřabiny se rozhodli ověřit si i tento údaj, byť tak trochu po svém. „Jeden z nich ji obešel a napočítal, že udělal přesně jednadvacet kroků,“ říká s úsměvem Severová.

Klikněte a podívejte se, kde všude jsme už byli a co zajímavého jsme tam zjistili.Klikněte a podívejte se, kde všude jsme už byli a co zajímavého jsme tam zjistili.Zdroj: DeníkK nevšednímu dutině stromu se váže i jedna pověst. V době náboženské nesvobody tady údajně tajní evangelíci pořádali bohoslužby. Tajemné světlo vycházející z lípy ale děsilo kolemjdoucí, a tak si stěžovali jezuitům. Ti se vypravili do Praskoles, lípu vykropili svěcenou vodou a upravili v ní kapličku se zvoničkou, aby se tu už žádné bohoslužby konat nemohly.

Zvonička v ní zůstala dodnes. „Bohužel ale nezvoní, protože zvon si před pár lety někdo ‚půjčil‘. Nicméně plno lidí si ani nevšimne, že tam chybí,“ prozrazuje starosta Požár.

I to je jedním z důvodů, proč tam nový zatím vrátit neplánují. „Zvonička je upevněná k lípě. Když tam byl provaz, aby si zájemci mohli zazvonit, tak za něj tahali tak silně, že stromu škodili,“ komentuje Požár. Dodal však, že kdyby lidé i tak na novém zvonu trvali, budou o tom uvažovat.

Podle některých strom před vnějšími vlivy chrání tajemné síly. Tedy až na zmíněného nenechavce, na kterého byly krátké. „Před pár lety se obcí prohnala vichřice, druhou památnou lípu, která je podstatně mladší, rozlomila a od té doby to s ní nevypadá moc dobře. Této staré se ale nic nestalo,“ vzpomíná Požár.

Památná lípa v Jiřicích.
Jiřická lípa pamatuje středověk: ukryje až deset lidí, uvnitř sídlil i ponocný

Praskoleská lípa však není jediným takto unikátním stromem na Vysočině. Konkurentku má v Jiřicích na Pelhřimovsku. Její stáří se odhaduje mezi šesti sty až osmi sty lety, roste těsně vedle silnice a po obvodu měří osm a půl metru. „Uvnitř má rozsáhlou dutinu, která pojme až deset dospělých lidí. Kvůli bezpečnosti to však moc často nezkoušíme,“ doplňuje jiřický starosta Miroslav Jirků.

Praskoleská lípa

- její stáří se odhaduje na 800-900 let

- je vysoká asi 23 metrů

- obvod kmene je 10,5 metru

- je dutá, dovnitř kmenu se vejde až 12 lidí

- uvnitř je i malá zvonička

- v anketě Strom roku 2020 skončila na 5. místě