„Denně k nám zavítá okolo stovky lidí, což není špatné,“ svěřil se Milan Klement z prodejny Veloservis v Havlíčkově Brodě a dodal: „Nejvíce kol se kupuje v sezóně, tedy v březnu, dubnu a květnu. To jich za týden prodáme okolo třiceti.“

Přestože si můžeme vybrat kola od různých výrobců, značka většinou není to hlavní, podle čeho se rozhodujeme. „Lidé při nákupu koukají hlavně na barvu a cenu. Průměrně jsou ochotni zaplatit tak patnáct tisíc za kolo,“ podotkl Milan Klement.

Trendem ve světě jízdních kol se v posledních letech stala elektrokola. Jedná se o klasická jízdní kola, která pomocí elektrického pohonu usnadňují cyklistovi jízdu. Nákup takového stroje však není úplně jednoduchý. Nabízí se elektrokola s předním, zadním nebo středním pohonem, dále si může zákazník vybrat, jaký typ baterie či jakou nosnost kolo bude mít. Nejnižší pořizovací ceny elektrokol se pohybují okolo 15 000 Kč. Náklady na samotný provoz však nejsou nijak vysoké. Jeden kilometr jízdy vyjde na desítky haléřů v závislosti na mnoha faktorech jako hmotnost cyklisty, povětrnostní podmínky, terén trasy, atd.

„Je o ně velký zájem. Pořizují si je muži i ženy, senioři, ale i ti, kterým je nad padesát let,“ zhodnotil prodavač z Veloservisu.

Letní žurnalistická škola Karla Havlíčka Borovského se bude letos v srpnu konat v Havlíčkově Brodě už potřinácté.
Letní žurnalistická škola má letos číslo třináct

Kromě klasických jízdních kol se lidé čím dál, tím více shání po koloběžkách. Poptávka je nejen po dětských, ale hlavně po koloběžkách pro dospělé. Ty jsou vhodné jak do ulic, tak do terénu a v poslední době se staly oblíbenou náplní volného času mnohých lidí.

Některé prodejny jízdních kol nabízejí také možnost servisu a opravy bicyklů a dle slov Milana Klementa to lidé s oblibou využívají: „Hodně nám dávají kola do servisu, neopravují si to doma. Tohle je pro ně pohodlnější.“

Na zvýšený zájem o kola, koloběžky, elektrokola, ale i in-line brusle mají vliv stále nově budované cyklostezky. Na Vysočině se stala oblíbenou cyklotrasa mezi Přibyslaví a Sázavou u Žďáru nad Sázavou. Tato přes devět kilometrů dlouhá stezka byla otevřena v roce 2011 a díky svému nenáročnému terénu a krásnému okolí řeky Sázavy je ideálním místem pro rodinné výlety.

Matěj Coufal