Pro budovu, kterou ke konci loňského roku opustila Česká zemědělská akademie, nyní nemá hejtmanství využití.

Krajští zastupitelé také schválili nákup budovy bývalé sklářské ubytovny v Sázavské ulici. Čtyřpodlažní bytovku vlastní dosud město Světlá nad Sázavou.

Po sérii jednání se 23. května zástupci krajského hejtmanství a světelské radnice dohodli. „Dohodli jsme se, že kraj nám prodá za jednadvacet a půl milionu korun zámek, a my jemu za devět milionů bytovku v areálu uměleckoprůmyslové akademie," informoval starosta Světlé Jan Tourek.
Světlá tak nyní musí zajistit dvanáct a půl milionu korun, které musí doplatit za odkoupení zámku.

Kraj vyšel městu vstříc, a Světelští tak mají čas na doplacení kupní ceny až do konce roku. Pokud by došlo na nejpesimističtější variantu a Světlá by nedokázala potřebnou částku získat, pak by byla celá transakce zrušena bez jakýchkoliv sankcí.

Starosta Tourek však věří, že světelští zastupitelé, kteří budou o koupi zámku a prodeji bytovky rozhodovat na mimořádném zasedání 4. července, záměr podpoří.

Světlá projevila o zámek zájem proto, aby již téměř rok nevyužívaný objekt nechátral. „Pro kraj je nyní nepotřebný, středoškolská výuka zde byla ukončena a jiné využití pro objekt kraj nemá," potvrdila včera Eva Neuwirthová z tiskového oddělení krajského úřadu.

Dodala, že ceny jsou stanovené podle oceňovacího předpisu a že jiného zájemce o koupi zámku kraj v současné době neeviduje. Hodnota zámku je také ovlivněna tím, že okolní pozemky vlastní město.

Doplatek za zámek hodlá hejtmanství investovat do rekonstrukce zmíněné čtyřpodlažní budovy v areálu uměleckoprůmyslové akademie. Ředitel Jindřich Vodička  ví, jak budovu využije. „Školu navštěvuje více než šest stovek studentů a má sto patnáct zaměstnanců. Třetí bytovku, která už kdysi dříve škole patřila, bychom využili částečně na internátní ubytování pro studenty, a také jako učebny a ateliéry," nastínil Vodička.

Škola by tak měla vytvořené prostorové podmínky pro zajištění svých potřeb. „Současně dojde k vlastnickému i uživatelskému sjednocení areálu školy a až na praktickou výuku oborů umělecký kovář a výtvarné zpracování kovů a oborů kamenických, které nelze z jejich povahy umístit v areálu školy, bude veškerá výuka a provozy školy soustředěny do jednoho areálu. Objekt potřebuje opravy a investice a výnos z prodeje zámku je předpokládáno použít právě na tyto potřeby," uzavřela Eva Neuwirthová z tiskového oddělení krajského úřadu.